Buemi a pole-ban, holtverseny a tabella élén!

Formula-E

2016. július 3. vasárnap, 14:10

Ha azt hittük, a tavalyinál szorosabb finálé már nem létezhet a Formula-E-ben, itt a bizonyíték az ellenkezőjére. Miután Sebastien Buemi az élre kvalifikált az utolsó versenyre, di Grassival azonos pontállással várhatják a rajtot a mezőny elejéről.

A második edzés törlését előidéző áramellátási problémák időben megoldódtak, így a szezon utolsó kvalifikációja rendben elkezdődhetett helyi idő szerint 12 órakor Londonban. Ezúttal az égiek is kíméletesek voltak a mezőnnyel: a nap folyamán még egyetlen csepp eső sem esett a Battersea Park felett, így egyenlő körülmények között küzdhettek meg egymással a pilóták az évadzáró rajtrácsának pozícióiért.

Ennek megfelelően nagyjából érvényesült is a csapatok közötti erősorrend. Az első, illetve a harmadik csoportban pályára lépő Nicolas Prost és Sebastien Buemi zárták az élen a kvalifikáció alapszakaszát, és a két csapattárs között is jelentős különbség alakult ki, hiszen Buemi hét tizeddel gyorsabb volt a házon belüli csatában.

EasyCapture2

A superpole-ba, vagyis a döntőfordulóba mellettük még a másik bajnokesélyes, Lucas di Grassi is bekerült, aki a negyedik legjobb idővel zárta a „csoportköröket”, míg az ötödik ekkor Nick Heidfeld lett. Az időmérő egyetlen igazán nagy meglepetését Oliver Turvey okozta, aki egy hatalmas kört autózva a két e.dams mögé rangsorolta a NextEV autóját, ezzel igazolva, hogy szombati erős rajthelye nem kizárólag az időjárási körülményeknek volt köszönhető.

Az öt versenyző részvételével zajló végső felvonásban aztán a Renault-k előtt pályára lépő di Grassi erős körrel szerezte meg az ideiglenes első helyet, így dühösen reagált, amikor az utána kihajtó Prost a hibája ellenére is néhány ezreddel elé tudott ugrani. Utolsóként Buemi következett, aki a szezonban már háromszor is döntő pillanatban hibázott a kvalifikáción, most azonban összeszedett tudott maradni, és csapattársára kilenc tizedet verve elhódította a pole-pozíciót. Ezzel övé lett az érte járó három pont is, ami azt jelenti, hogy kiegyenlítette a pontállást di Grassival szemben. Mindketten 153 egységgel állnak, de több harmadik helyezése miatt továbbra is di Grassit rangsorolják az élen. Ennek azonban már csak akkor lesz jelentősége, ha egyikük sem szerezne pontot a versenyen. Buemi az 1., di Grassi pedig a 3. helyről startol, így a szezon két kimagasló alakja test-test ellen, az élen harcolva döntheti el egymás között a bajnoki cím sorsát.

A csapatok bajnoksága is nyitott még, és ott a két egyéni esélyes istállója, az e.dams és az Abt vívott szoros csatát az egész szezon során. Szombaton azonban jelentősen a franciák oldalára billentette a mérleget Prost győzelme és Abt kiesése, így az e.dams a mai időmérő után már 40 pontos előnnyel áll, így karnyújtásnyira került a címvédéshez, hiszen a versenyen már csak összesen 45 egység szerezhető.

A verseny közép-európai idő szerint 17 órakor startol.

A superpole végeredménye:

EasyCapture11_1

 

Az időmérő alapszakaszának végeredménye:

EasyCapture1_4

Forrás: www.formula.hu – RSS