Bukott hegymászás: a sikertelenséget választották a halállal szemben

simone.jpg

A Bergamóból származó Simone Moro második alkalommal ostromolta a 8047 méter magas himalájai Broad Peak-et a téli időszakban. De most sem jött össze… Az eszére hallgatott, azért nem.

"Délután két órakor értünk 7800 méter magasra. Ahhoz, hogy a csúcsot elérjük, még legalább két órára lett volna szükségünk. Nagyon nehéz volt döntés hozni arról, hogy folytassuk a mászást, vagy forduljunk vissza" – számol be Simone Moro, az olasz hegymászósztár téli Broad Peak expedíciójának utolsó pillanatairól. .

A Himalája nyugati, Pakisztánban levő részét Karakoramnak nevezik, ez a terület a kontinentális éghajlati övhöz tartozik.
Itt nagyon zord a tél, rendkívül sok hó esik és a hőmérséklet gyakran mínusz negyven fok alá süllyed.
A kemény körülmények miatt a Karakoram négy nyolcezres csúcsa eddig minden téli expedíciónak ellenállt.
A világ legmagasabb hegységrendszerének keleti részén a tél barátságosabb. Ennek köszönhetően az Everestet és a legtöbb nyolcezrest is megmászták már télen. Simone Moro szeretett volna első lenni a lehetetlennek tartott Karakoramban, de a kemény feladatba neki is beletört a bicskája.

"Ha továbbmegyünk, az az öngyilkossággal lett volna egyenértékű – írja Simone Moro. Számításaink szerint délután négykor értünk volna fel a csúcsra. Fantasztikus időt fogtunk ki, gyenge szélben és napsütésben másztunk. Csakhogy a visszatéréshez legalább 4-5 órára lett volna szükségünk. Ha ránk esteledik, akkor bivakolnunk kell, ami végzetes lehet" – osztja meg gondolatait a a hegymászó, aki leginkább téli és extrém nehézségű mászásaival véste bele névjegyét a hegymászás történetébe.

Nagyon sok hegymászó szenvedett balesetet úgy, hogy a végletekig erőltették a csúcs elérését, majd a lejövet során a fáradtság és az elemek végeztek velük.
A mostani Broad Peak expedíció többször mért mínusz negyven fok hideget, a mászók életét tovább nehezítette az orkánszerű szél.
Ilyen körülmények közt nem lehet egy éjszakát átvészelni sátor és hálózsák nélkül.

"Jobb, ha az ember az eszére hallgat és nem az egója irányítja" – kommentálta döntését Simone Moro.
Az olasz a beszámolójában megemlíti, hogy maroknyi expedíciója (3 fő) nagyon komoly eredményt ért el azzal, hogy télen 7800 méter magasra jutottak a Broad Peak-en.

Ez szerinte azt bizonyítja, hogy a Karakoram nyolcezres csúcsainak meghódítása nem lehetetlen feladat. Simone célzott rá, hogy ez a kihívás egyre több hegymászót foglakoztat.
Reményei szerint jövő télen visszatér a Karakoramba.

Idén télen három expedíció indult a Himalája nyolcezreseire, ám mindannyian sikertelenül tértek haza.
Denis Urubko és a kazah erősemberekből álló csapat a Makaluval próbálkozott, az olasz Simone La Terra a Karakoramban lévő Nanga Parbatra indult, Simone Moro, Quadrat Ali és Shanen Baig pedig a Broad Peak-kel küzdöttek.

www.extrem.hu