Carlsen alaposan kioktatta riválisait a sakktáblán

Magnus Carlsen lehengerlő győzelmét hozta a Generációs Kupa. A sakkozás világbajnoka a döntőben az indiai Arjun Erigaisit valósággal kiütötte, 2900 Élő-pont feletti teljesítménnyel nyerte meg a tornát. Azt sem kerülhette meg, hogy szóljon a Hans Niemann-nal támadt afférjáról, akit kimondatlanul csalással gyanúsított meg. Egyelőre annyit jegyzett meg, hogy komolyan kell venni ezt a problémát, s azt ígérte, hamarosan részletes közleményben reagál a történtekre.

(Fotó: Yoshua Arias)

Magnus Carlsen a közelmúltban többször adott okot a kételyre, a vasárnap véget ért – rapid időbeosztású – Generációs Kupán azonban lehengerlően sakkozott. A tizenhat fős mezőnyben az előcsatározások során tizenöt partiból tíz győzelem és négy döntetlen mellett csupán egyet vesztett el. Hans Moke Niemann-nal szemben úgy, hogy a második lépés után feladta a játszmát. Így kifejezve, nem kíván megmérkőzni a 19 éves amerikaival azok után, hogy Saint Louisban, a Sinquefield-kupán a 3. fordulóban – szerinte gyanús körülmények mellett – kikapott tőle, majd visszalépett a tornától.

Már a körmérkőzés után a világbajnoknak szegezték a kérdést, ugyan, mondjon már valamit a Niemann-afférról, amire így reagált:

– Sajnos semmi különöset nem tudok mondani, de az emberek levonhatják a saját következtetéseiket, amit biztosan meg is tesznek. Azt kell mondanom, nagyon lenyűgözött Niemann játéka, és úgy gondolom, hogy a mentora, Maxim Dlugy nagyszerű munkát végez.

Ebből akár arra is következtethettünk volna, hogy Carlsen visszavonulót fújt. Csak hogy Maxim Dlugyt a közelmúltban a Chess.com oldalon ugyancsak csalással vádolták meg…

Carlsen hozzátette, tudja kezelni a problémát, hiszen került már ilyen helyzetbe, amikor a hazájában, Norvégiában bírálták amaitt, hogy az egyik szerencsejáték-érdekelt  céggel kötött szponzori szerződést.

A Generációs Kupán a tizenhat nagymester közül az első nyolc jutott be az egyenes kiesés szakaszba. Carlsen elsőként, Niemann harmadikként, tehát csak a döntőben jöhetett volna össze közöttük az újabb csata, csak éppen az amerikai sakkozó már a negyeddöntőben kiesett a vietnami Le Quang Liemmel szemben.

Carlsen a negyeddöntőben az immár amerikai színekben versenyző Aronian ellen ugyan az első partit elvesztette, de a következő hármat megnyerte (3-1). Az elődöntőben Lékó Péter tanítványát, a német Vincent Keymert verte ki 3-1-gyel, majd a kétszettes döntőben az indiai Arjun Erigaisinak sem kegyelmezett. Az első felvonást 2,5-0,5-re nyerte, a másodikat pedig 2-0 után már nem kellett folytatni, hiszen az indiai nem hozhatta be a hátrányát.

Magnus Carlsen tehát tanulságos leckét adott az ifjú kihívókkal teletűzdelt mezőnynek, 2900 Élő-pont feletti teljesítménnyel nyerte meg a tornát.

– Igyekeztem olyan stílusban sakkozni, amit a fiatalok nem szeretnek. Különben is pocsék a megnyitási repertoárom, ezért kerültem a kitaposott ösvényeket. Boldog vagyok persze, hogy jól ment a játék, még ha nem is vagyok maximálisan elégedett – értékelte félig tréfásan a teljesítményét.

A győzelméért 180 000 dollárt kapott, ami pontosan árulkodik arról, hogy a sakkban is egyre nagyobb pénzdíjakért megy a küzdelem.

A neheze azonban csak ezután következett. A verseny után a világbajnok persze ismét nem kerülhette ki a Niemannt, a csalás vádját érintő kérdéseket.

– Nem állíthatnám százszázalékos biztonsággal, de fogalmazzunk úgy, hogy nem éreztem magam kevésbé motiváltnak, mint máskor – vágott bele, amiből azért kiderül, fontosnak tartotta megmutatni a Saint Louis-i botrány után, hogy ki az úr a háznál.

Majd az ígérte, hamarosan, akár napokon belül részletes nyilatkozattal áll elő.

– Általában azt akarom elérni, hogy a sakkban való csalást vegyék komolyan. Majd meglátjuk, mi lesz. Minden bizonnyal hamarosan közzéteszek egy nyilatkozatot, de ez nem lesz minden, amit ebben a témában hallhatnak tőlem.

A világbajnok tehát eleget tesz a kérésnek, sőt lassan inkább követelésnek, hogy adjon magyarázatot a cselekedetére. Mi mást mondhatnánk, kíváncsian várjuk.

(magyarnemzet.hu / Novák Miklós)

Post Views: 15