Chelsea: Véget érhet az Abramovics-éra, megvan, ki lehet az új tulajdonos – sajtóhír

Múlt szombaton jelentette be Roman Abramovics, a Premier League-ben szereplő Chelsea tulajdonosa, hogy a klub jótékonysági alapítványának kezébe adja az együttest. Bár az 55 éves oligarcha nem indokolta a döntését, annak háttérben vélhetően az ukrán-orosz konfliktus áll. Korábban a londoniak vezetősége úgy fogalmazott, a klub nem eladó, azonban sajtóhírek szerint az orosz üzletember tart az esetleges őt érintő szankcióktól, éppen ezért minden Nagy-Britanniához tartozó érdekeltségétől igyekszik megválni.

Mindez azt jelenti: véget érhet a 2003 óta tartó Abramovics-éra.

A potenciális vevők közül Hansjörg Wyss, svájci milliárdos a svájci Blick napilapnak elmondta: beszállna a Chelsea-be.

Abramovics Putyin egyik legközelebbi tanácsadója és barátja. Mint minden más oligarcha, ő is pánikban van (…) Gyorsan meg akar szabadulni a Chelesea-től is – kezdte a Blicknek Wyss, majd kérdésre válaszolva elmondta, megvásárolja-e az angol csapatot – Kedden őt és három másik potenciális vásárlót kapott egy ajánlatot a Chelsea megvásárlására Abramovics és stábjától. Én és három másik ember kedden ajánlatot kaptunk Abramovicstól a Chelsea megvásárlására. Most négy-öt napot kell várnom. Abramovics jelenleg túl sokat kér. Tudja, hogy a Chelsea kétmilliárd fonttal tartozik neki, azonban ezt nem tudja miből visszafizetni. Vagyis: aki megveszi a klubot, az kártalanítja Abramovicsot.

Az Egyesült Államokban élő üzletember a vételárról a következőképpen vélekedett.

– A mai napig nem tudunk pontos eladási árat. El tudom képzelni a jövőt a Chelsea-nél, de először meg kell vizsgálnom az általános feltételeket, amit viszont már most elmondhatok: egyedül biztosan nem csinálok ilyesmit. Ha megveszem a Chelsea-t, akkor hat-hét befektetőből álló konzorciummal közösen tenném.

Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa Ligát pedig egyszer nyerte meg. A BL-címvédő másodedzője Lőw Zsolt.