Csabai Edvin: Tótka Sándor és Csipes Tamara elvarázsolt engem!

A magyar kajakosok csütörtökön tovább erősítették azt a jó hangulatot, amelyet legjobbjaink korábban már megalapoztak. Tótka Sándor arany-, Csipes Tamara ezüstérme a legszebb várakozásokat is kielégítette. És ekkor még nem említettük a további, előkelő helyezéseket. Természetesen ez a jó hangulat érződött a Magyar Kajak Kenu Szövetség korábbi szakmai igazgatóján, Csabai Edvinen is, akit a Felső-Tisza vidékén sikerült utolérni.

A korábbi 17-szeres maratoni kenus világbajnok (fotó: jochapress)

– A mai versenyek kezdete előtt mire gondolt, milyen esélyei vannak a magyar indulóknak?

– Egyáltalán nem voltam biztos Tótka Sanyi győzelmében, hiszen neki ez a szám csak kiegészítő program lett volna a négyes mellett – válaszolt a Magyar Edzők Társasága ügyvezető igazgatója. – Sajnos, ez az egység egy sérülés miatt két é fél hónapja kényszerűen feloszlott, ő viszont ettől kezdve igazán csak a kétszázra koncentrálhatott. Ilyen az élet! Amit öt éve Rióban elvett tőle, most visszaadta.

– Mennyire tartja valósnak, hogy Tótka Párizsban is hasonlóan jól szerepeljen?

– Mivel Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Varga Ádám is fiatal emberek, így minden lehetséges. A kajak szakág jövője biztosított, ez megnyugtató érzés számomra is.

– A nőkkel kapcsolatosan hasonló lehet a hangulata…

– Ez egyértelműen így van! Legjobbjaink mögött igen komoly erők sorakoznak, így a következő években is biztosított a kemény konkurenciaharc, ami egyik előfeltétele a legjobbak sikereinek.

– Beszéljünk konkrétan Csipes Tamaráról és társnőiről!

– Tami legszebb reményeimet megvalósítva, szinte szárnyalt. Az újzélandi sztár, Carrington győzelmét ugyan nem tudta kétségessé tenni, de amit kétszázötventől az ötszáznál lévő célig produkált, az minden elismerést megérdemel. A táv második felében ugyanis a félidőben volt, csaknem teljes hajóhossznyi hátrányát megfelezte. Ilyenkor szokták mondani, mi lett volna, ha kicsit hosszabb a táv.

– Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnokként érkezett az olimpiára.

– Dana kemény nő, hosszú sérülésből tért vissza, iszonyatosan sok munkát elvégezve. Megérdemelte volna, hogy a dobogó harmadik fokára felléphessen. Ő még nem mondta ki az utolsó szót.

– A négyesek hátra lévő csatájára is gondol?

–  Lisa Carrington nyilván mindent elkövet majd az újabb aranyérem megszerzéséért, azért egy ember még nem nyeri meg feltétlenül a négyesek csatáját. Nem lebecsülve az ő csapattársait, a magyar négyes győzelmére tippelek….

(jochapress / Jocha Károly)