Csak helytálltak, de nem nyertek a magyar ökölvívók

lublin.jpg

Szombat este Lengyelországban, Lublinban rendeztek ökölvívó gálát, amelynek hivatásos programjában a Profibox Promotion három bokszolója is ringbe lépett, Halász Gábor, Balogh Gábor és Hubert László személyében. Utóbbi címmérkőzésen lépett kötelek közé.

A lengyelek megadták a módját, hiszen Lublin impozáns sportcsarnokában, 7000 néző előtt, fantasztikus bokszgálát szerveztek. Az amatőr meccsek után – mert ilyen is volt a felvezető programban – mindjárt az első párban hívták szorítóba Balogh Gábort, akinek az ellenfele a veretlen Jaroslaw Hutkowski (6-0-0) volt. A helyi bokszoló óriási iramban kezdett, az egyébként egy súllyal magasabb kategóriában kötelek közé lépő Balogh ellen, s az elején úgy tűnt, hogy rövid mérkőzés lesz, de a nagy szívvel küzdő magyar fiú átvészelte a kritikus pillanatokat, felsőtestből sokat mozogva, szépen kitért ellenfele bombái elől. Balogh a küzdeni akarásán kívül „természetesen” az ütésállóságát is bizonyította, és minden elismerést megérdemel a végigbokszolt 4 menet miatt. A végeredmény egyhangú pontozásos lengyel győzelem (40-36, 40-34 és 40-34 arányban).

A program hatodik párjában bokszolt a cirkálósúlyú Hubert László, aki a WBC junior világbajnokával, Pawel Kolodziej-el (20-0-0) csapott össze. Az első felvonás tapogatózással kezdődött, „Dupla” remekül tért ki a lengyel ütései elől, aki talán éppen ezért nem tűnt túl határozottnak. Ekkor már látszott, hogy Kolodziej nem kezeli le az ellenfelét, ami érthető is volt, hiszen „Dupla” minden mozdulatából a nyugodtság, és a céltudatosság tükröződött. A második menet – az elsőhöz hasonlóan – inkább taktikai küzdelmet hozott. Bátran állíthatjuk, hogy a tiszta találatokat figyelembe véve, ezt a menetet a magyar fiú elvitte, hisz gyomron többször eltalálta a magas lengyelt, aki szinte el sem érte Hubertet. Nem véletlen, hogy „Dupla” magabiztosan mondta a szünetben, hogy meglesz a győzelem.

lublin1.jpg

De a lengyel bokszoló tudott újítani, és a következő menetekben, igaz halványan, már Kolodziej akarat érvényesült, ráadásul a 4. felvonásban Hubertet mélyütésért intették is. Az 5. menetben Hubert fáradni látszott, amit az ellenfele is észrevett, és még nagyobb iramba kapcsolt. A 6. menetben úgy nézett ki, „Duplának” sikerült átesni a holtponton, de sajnos nem így történt, és a következő körben előjöttek a magyar ökölvívó hiányosságai, elsősorban az, hogy mindeddig nem voltak elhúzódó összecsapásai. Ekkor egy gyomorütéstől „Dupla” padlózott, amiből még felkelt, ám a lengyel vérszemet kapott; a következő rohamtól a magyar bunyós újra padlóra került, s a mérkőzésvezető kiszámolta az erejével elkészült, mindeddig veretlen Hubertet (KO 2:31-nél). A mérkőzés után a magyar bokszoló elismerte, hogy a nagy nyomás hatására kialakul fáradtság miatt szenvedett idő előtti vereséget. Menedzsere, Petrányi Zoltán is úgy érzi, hogy Hubert – az utolsó menetet leszámítva – egyenrangú ellenfele volt a címvédőnek. A szervezőkön is látszott, hogy nagy kő gördült le róluk a mérkőzés beszüntetésének pillanatában.

A gála főmérkőzése az egykori IBF cirkálósúlyú világbajnok Krzysztof Wlodarczyké (40-2-0) volt, aki a szekszárdi Halász Gábor (20-11-0) ellen lépett ringbe. A magyar bokszoló határozott, kemény stílusban kezdett, ami óvatossá, és visszafogottá tette az egykori világelsőt. Halász minden mozdulatán látszott, hogy győzelmi szándékkal lépett szorítóba: az első három menetben egyenrangú ellenfele volt nagyhírű riválisának. Ezt bizonyítja, hogy az összes bírónál volt olyan pontozólap, aminél az ő neve mellett is „10 pont” szereplet, azaz legalább egy menetet döntetlenre adtak (30-28, 30-28 és 29-28 volt az állás három menet után). De sajnos hiába minden, mivel Gábor mindkét szemöldöke felrepedt a 4. menetben, és – elmondása szerint – a szemébe folyó vér hatására, ekkor már semmit sem látott.

Egy padlózás, majd a számolás után, a bíró a ringorvost hívta segítségül, aki egyértelműen nem javasolta a további küzdelmet. De a mérkőzés továbbmehetett, és Halász a következő sorozásnál ismét padlóra került. A bírónak ekkor két lehetősége volt: kiszámolja, vagy sérülés miatt lelépteti. Az utóbbit választotta, de így is technikai KO a meccs végeredménye.

Azt kijelenthetjük, hogy a Profibox Promotion bokszolói nagyon szépen helytálltak Lengyelországban, de az egyenleg így is három mérkőzésből három vereség. Reméljük a hibák kijavítása után, legközelebb több siker vár a szimpatikus ökölvívókra.

Sasvári Tamás, Profibox.hu