Csak pár tized hiányzott

Nem sikerült megfutniuk a világbajnoki induláshoz szüksége szintidőt a junior gyorskorcsolya-válogatott tagjainak. Nagy Alexandra, Bejczi Botond és Kun Balázs az olaszországi Collabóban rendezett Világ Kupa-versenyen kísérelte meg teljesíteni a szükséges minimumot, és noha az nem jött össze, a fiatalok így is értékes tapasztalattal gazdagodtak, s a vb-ről sem kell lemondaniuk.

Majer Dániel A világbajnoki szintidő teljesítésének reményében utazott el Olaszországba a junior gyorskorcsolya-válogatott, ám a cél elérése nélkül tért haza. Részsikereket viszont így is elkönyvelhetett a csapat, amely nem adja fel és tovább próbálkozik.

Nagy Alexandra, Kun Balázs és Bejczi Botond Szöllősi Szabolcs edzővel Collaboban Forrás: moksz.hu

Nagy Alexandra, Kun Balázs és Bejczi Botond Szöllősi Szabolcs edzővel Collabóban  •  Forrás: moksz.hu

A válogatott már két héttel a Világ Kupa-viadalt megelőzően elutazott Collabóba akklimatizálódni, ahol nem mindennapi körülmények fogadták a társaságot. Balázsék itthon csakis a Városligeti Műjégpályán tudnak edzeni, az ugyancsak szabadtéri collabói kör ebből a szempontból tehát nem jelentett nagy különbséget. Minden máshoz azonban hozzá kellett szokniuk. „Noha a pálya rendkívül jó minőségű volt, az ezerháromszáz méteres tengerszint feletti magasság azért megviselt minket. A jeget ez ugyan gyorsította, a tüdőkapacitásunk azonban csökkent, a hideg levegőtől ráadásul folyamatosan köhögtünk. Mindent összevetve tehát jobban örültünk volna annak, ha fedett helyszínen rendezik a versenyt.”

Egy héttel a VK-viadalt megelőzően, bemelegítésként, még az ugyanott megtartott, 35. Finstral Trophy elnevezésű megméretésen is részt vettek. Nagy Alexandra a junior A korosztályban 500 méteren az első tízbe is befért, hetedik helyet szerzett, a fiúk pedig a junior B mezőnyben halmozták az érmeket: Bejczi Botond három aranyat és egy ezüstöt, Kun Balázs pedig három ezüstöt nyert. Utóbbi ráadásul 3000 méteren – nehéz körülmények ide vagy oda – a Világ Kupa-szintidőt is megfutotta, így az egy héttel későbbi VK-versenyen, az idén először, ő is az összes távon indulhatott.

Ezúttal már jóval erősebb mezőny várta őket, érmekre tehát távolról sem számítottak, de nem is ez volt a céljuk. „A világbajnoki szintidőért korcsolyáztunk, de sajnos egyik távon sem tudtuk megfutni. A legtöbbször mindössze tizedek hiányoztak, ezer méteren például mindössze kettő. De legalább háromezer méteren sikerült megjavítanom az egyéni legjobbamat több mint egy másodperccel, igaz, a vb-kvalifikációhoz az sem volt elég.”

A Világ Kupa-sorozatból már csak annak döntője van hátra február 11-12-én a németországi Erfurtban, ahová azonban kizárólag világbajnoki szintidővel vagy Világ Kupa-ponttal rendelkezők utazhatnak. A junioroknak előbbi feltétel az elérhető. „Február elején Inzellben nemzetközi versenyen szeretnénk indulni, ott is kiharcolhatjuk ugyanis az indulás jogát. Erre a magyar szövetségnek is rá kell bólintania, mert egy időben rendezik a viadalt a junior magyar bajnoksággal. Mindenesetre bizakodunk, az inzelli pálya ugyanis jóval gyorsabb a Collabóban találhatónál, ráadásul fedett is. Pár nappal a verseny előtt ki is utazunk majd, hogy megfelelően hozzá tudjunk szokni.”

Amennyiben sikerül, úgy a VK-fináléban már az egy héttel későbbi helsinki világbajnokságra is hangolhatnának.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS