Csapatezüst

Ezüstérmes lett a magyar fiúválogatott a Finnországban rendezett ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság csapatversenyében. A lányok a hetedik helyen végeztek.

Lakner Gábor A Finnországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság utolsó napján a csapatversenyeket bonyolították le, a magyar válogatott pedig mindkét nemben érdekelt volt. A fiúk a döntőig meneteltek, ahol csak a cselgáncsnagyhatalomként számon tartott Grúzia állította meg őket.

Bíró Norbert csapata Németország ellen kezdett, Pongrácz Bence pedig bemutatkozásként előbbi vazarit, majd ippont érően dobta meg az ellenfelét. A következő mérkőzés forgatókönyve megegyezett az előzőével, csak éppen Ócsai Sándor volt a dobások szenvedő alanya. Tóth Bendegúz akciódús mérkőzésen ipponnal fejezte be a küzdelmet, Gőz Roland pedig intéssel győzött. Sipőcz Richárd így már tét nélkül lépett tatamira, azért ő is idő előtt vetett véget a mérkőzésének.

Judo csapat

Egységben volt az erő  •  Fotó: Carlos Ferreira/EJU

Az elődöntőért az oroszokon kellett túljutni, ami rendkívül kemény feladatnak tűnt. Az ellenfél ránk is ijesztett, Pongrácz mérkőzése tizenhét másodperc után ért véget, Ócsaié egy másodperc híján végigment, de annak is ippponvereség lett a vége. Többet nem volt szabad hibázni, hiszen az újabb vereség a vigaszágat jelentette volna.

Tóth hatalmas küzdelemben szépített, hátrányból fordította meg a mérkőzését, vazarival. Gőz sem küzdött kevésbé, az összecsapáson egyetlen befejezett támadást láthattunk, és azt a magyar versenyző hajtotta végre. Az orosz kifordult a válldobás után, így nem a hátára érkezett, de a jukó is elég volt a győzelemhez. A döntés így Sipőcz kezében volt, aki támasztott gánccsal dobta meg ellenfelét. Hiába kiáltott a magyar tábor ippont, a mérkőzésvezető vazarit ítélt. Aztán hosszas videózás után kiderült, hogy jól látták a mieink, a döntés ipponra változott, azzal pedig az elődöntőbe jutott a csapat.

Az észtek elleni párharcban egyetlen mérkőzés sem tartott négy percig. Pongrácz, Tóth, Gőz és Sipőcz is odavágta ellenfelét, egyedül Ócsai szenvedett vereséget, miután nem tudott szabadulni a leszorításból. A válogatott döntőbe jutott, biztos volt tehát az érem.

A fináléban Grúzia várt a csapatra, ellenük pedig még az oroszok búcsúztatásánál is nagyobb bravúrra lett volna szükség. Az ellenfél nem sok esélyt adott, Pongrácz és Ócsait ipppont érően dobta meg az ellenfele, Tóthnak pedig a földharc bizonyult végzetesnek. A grúzok megszerezték az aranyat, de még hátra volt két mérkőzés. Sok örömünk abban sem telt, Gőz találkozója legalább végigment, de pontot csak a grúz tudott szerezni. A becsületpont sem jött össze, Zalisvili kiszedte Sipőcz karját, majd a hátára fordította, így Ricsi – az Európa-bajnokságon először – vesztesen hagyta el a tatamit.

Szomorkodásra nincs ok, az ezüstérem rendkívül fényesen csillog, az oroszok elleni fordítás pedig hatalmas bravúr volt, sokáig emlékezetes marad.

Judo csapat lányok

A lányok sem maradtak győzelem nélkül  •  Fotó: Carlos Ferreira/EJU

A lányok a románok ellen kezdtek, és valamennyi összecsapást ipponnal nyertek meg. Kopasz Fanni, Maróti Alexandra, Őzbas Szofi, Kerekes Gréta és Faragó Petra egymás felülmúlva, szebbnél szebb dobásokat mutatott be.

A horvátokkal már meggyűlt a baja a Bejczi Zsuzsanna által irányított együttesnek. Kopasz Fanni veresége után Őzbas Szofi szépített, de Maróti Alexandra és Kerekes Gréta veresége után eldőlt a csata, Faragó Petra már hiába szépített. A 3-2-es vereség ugyan kiélezett mérkőzést sejtet, de a horvátok korán döntésre vitték a dolgot.

A csapat így vigaszágra került, ahol az olaszok vártak rá. Kopasz Fanni földharc végén ipponnal győzött, Maróti Alexandra pedig ugyanúgy szenvedett vereséget. Őzbas Szofinak kétszer kellett jukó értékű dobást bemutatnia, hogy egyet megadjanak, aztán fojtással ippongyőzelmet aratott. Hiába vezetett 2-1-re a magyar csapat, az olaszok fordítani tudtak. Szilli Nórát alig több mint egy perc után mattolta Favorini, a földharcból nem volt menekvés. Faragó Petrát pedig Calagreti dobta el vazariért, majd szorította le ippont érően. Az olaszok 2-1-re nyertek, a magyar csapat hetedikként zárt.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA (FINNORSZÁG)
A csapatverseny  végeredménye
Fiúk: 1. Grúzia, 2. Magyarország, 3. Franciaország és Oroszország
Lányok: 1. Franciaország, 2. Szerbia, 3. Horvátország és Hollandia… 7. Magyarország

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS