Cselgáncs, szumó: két vas a tűzben

Kilencen utaztak a közelmúltban Japánba, hogy ott a nem olimpiai sportágak egyikében, szumózásban, a világbajnokságon megpróbáljanak jó eredményeket elérni. Ez a felnőtteknél csak Kerstner Róbertnek sikerült: ugyanúgy bronzérmet szerzett nehézsúlyban, mint az U-tizennyolcasoknál a 80 kilós Szilágyi Erik. Az eredetileg judós Kerstner Róbertet két edzés között értük el.

Edzőjével, Ilyés Gyulával (fotó: Almási Dániel)

– Közel húsz esztendeje judózik, hogyan tévedt át ebbe a másik küzdősportba?

– A Veresi Küzdősport SE-ben edzőm, Ilyés Gyula és a szumózók elnöke, Ancsin László régi, jó barátok. Ők találták ki, hogy ezt is meg kellene próbálnom. 2017-ben beszéltek rá erre a kalandra, s az Érd Kupát követen a grúziai Eb-n már a nemzetközi bemutatkozásomra is sor került, ahol mindjárt elcsíptem egy harmadik helyet.

– A gyorsan jött nemzetközi siker nem ingatta meg? Nem gondolt a teljes átállásra?

– Még véletlenül sem, hiszen a judóban már majdnem két évtizedes munkám fekszik. Náluk idén a hazai bajnokságon harmadik lettem, de még magasabbra törő vágyaim vannak. Kezdek beleerősödni, már Bor Barna sem tud eljátszadozni velem.

– Ön még csak 26 éves, miben látja az előrelépés lehetőségeit?

– Még bőven van kifutásom, keresem a fejlődési pontokat. Egyre komolyabb stábbal dolgozom, hiszen az edzőm mellett már pszichológus és dietetikus is foglalkozik velem. Különösen az utóbbitól várok sokat, mivel három hónap alatt a megfelelő étrend segítségével máris leadtam húsz kilót. A száznyolcvanöt centis magasságomhoz 130-135 kilóra szeretnék „leereszkedni”. Cukor, szénhidrátok, fehér kenyér, fehér liszt, csokoládé – amennyire lehet, ki vannak zárva. Rizst rizzsel viszont már korábban is szívesen ettem, így Osakában sem voltak étkezési gondjaim. Legfeljebb azt hiányoltam, hogy nem volt módunkban profi mérkőzéseket megnézni. Arról pedig már több okból is lemaradtam, hogy valaha a hivatásosok között is megmérettessem magamat.

– Mit ér ez a bronzérem itthon és milyen tervei vannak a továbbiakra?

– Nagy bíztatás számomra ez a harmadik hely arra, hogy összegyűjthetem a kvalifikációs pontokat a 2021-ben, az Egyesült Államokban esedékes, nem olimpiai sportágak világjátékára. És előbb-utóbb cselgáncsban is szeretnék magyar bajnok lenni.

– Az eddigi eredményeit tiszta amatőrként érte el. Miből él?

– Cselgáncs edző vagyok, Veresegyház-centrummal körbe-körbe rohangálok. Hétfőtől péntekig szoros időrend szerint vezetem az edzéseket. Veresegyházán két helyen is, mellette Bagon, Gödöllőn és Turán is dolgozom, minimum 5-600 kilométert autózom öt nap alatt. Szombaton és vasárnap pedig jönnek a versenyek. A lukasórákon az én edzéseimre is sort kell kerítenem.

– A felsoroltakon kívül jut még ideje valamire?

– Legjobban az autósportok érdekelnek, főleg a rali. Egyébként nagyban építem a házunkat, s ha ez is elkészül, összeházasodunk a menyasszonyommal.

(jochapress)