Mi nagyon szeretjük a csőben sült ételeket. A neve megtévesztő lehet, pedig nem csinálunk mást, mint egy besamellel leöntjük a sütni valókat, és megsütjük. Egyszerű eljárás, mégis finom, változatos ételek készíthetők.
Elkészítési idő: Kb. 75 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (csirkemell vagy pulykamell)
- 1 tasak előfőzött rizs
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál majoranna
- só, bors
- 1 egész tojás
- 1 nagy fej karfiol
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- tej
- 20 dkg reszelt sajt
Első lépésként a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Közben a darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Kis golyókat formálunk belőle és alaplében, vagy sós vízben (annyiban, hogy ellepje) fedő alatt pároljuk. Amikor ezzel is megvagyunk, a húsgolyókat kivesszük, a karfiolt leszűrjük. Egy kivajazott jénaiban szépen vegyesen elhelyezzük. Elkészítjük a besamelt a már ismert módon. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, kicsit pirítjuk, majd lassan adagolva a tejet addig hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz. Közben megsózzuk. Leöntjük vele a karfiolos húsgolyókat, megszórjuk reszelt sajttal és 20 percre betesszük a 200 C fokra előmelegített sütőbe, pirosra sütjük.
Tipp! Ha megszórjuk a tetejét kockázott bacon szalonnával, még finomabb lesz.
Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, használjon barna rizst, illetve szénhidrát csökkentett lisztet.
Még több ízletes étel receptje Egészségséfünk konyhájából!
Tápérték (100 g)
Csirkemell |
Karfiol |
Rizs (száraz) |
Vaj |
Liszt |
Tej |
Tojás |
|
Energia |
114 kcal |
25 kcal |
378 kcal |
746 kcal |
370 kcal |
44 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
1,2 g |
7,1 g |
0,4 g |
12,3 g |
3,0 g |
12,6 g |
Zsír |
2,6 g |
0,2 g |
0,2 g |
80 g |
1,3 g |
1,5 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
4,9 g |
85 g |
0,5 g |
76,3 g |
4,7 g |
1,8 g |