Csőben sült karfiolos húsgolyó – Egészségséf

Mi nagyon szeretjük a csőben sült ételeket. A neve megtévesztő lehet, pedig nem csinálunk mást, mint egy besamellel leöntjük a sütni valókat, és megsütjük. Egyszerű eljárás, mégis finom, változatos ételek készíthetők.

Elkészítési idő: Kb. 75 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (csirkemell vagy pulykamell)
  • 1 tasak előfőzött rizs
  • ½ fej vöröshagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál majoranna
  • só, bors
  • 1 egész tojás
  • 1 nagy fej karfiol
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • tej
  • 20 dkg reszelt sajt

Csőben sült karfiolos húsgolyó - Egészségséf

Első lépésként a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Közben a darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Kis golyókat formálunk belőle és alaplében, vagy sós vízben (annyiban, hogy ellepje) fedő alatt pároljuk. Amikor ezzel is megvagyunk, a húsgolyókat kivesszük, a karfiolt leszűrjük. Egy kivajazott jénaiban szépen vegyesen elhelyezzük. Elkészítjük a besamelt a már ismert módon. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, kicsit pirítjuk, majd lassan adagolva a tejet addig hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz. Közben megsózzuk. Leöntjük vele a karfiolos húsgolyókat, megszórjuk reszelt sajttal és 20 percre betesszük a 200 C fokra előmelegített sütőbe, pirosra sütjük.

Tipp! Ha megszórjuk a tetejét kockázott bacon szalonnával, még finomabb lesz.

Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, használjon barna rizst, illetve szénhidrát csökkentett lisztet.

Még több ízletes étel receptje Egészségséfünk konyhájából!

Tápérték (100 g)

Csirkemell

Karfiol

Rizs (száraz)

Vaj

Liszt

Tej

Tojás

Energia

114 kcal

25 kcal

378 kcal

746 kcal

370 kcal

44 kcal

143 kcal

Fehérje

21,2 g

1,2 g

7,1 g

0,4 g

12,3 g

3,0 g

12,6 g

Zsír

2,6 g

0,2 g

0,2 g

80 g

1,3 g

1,5 g

9,5 g

Szénhidrát

0 g

4,9 g

85 g

0,5 g

76,3 g

4,7 g

1,8 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS