A csőben sült zöldségeket nagyon szereti az egész család. Főételként, de köretként is tálalhatók. Ha valakinek hiányzik belőle a hús, pirított csirkemellet is keverhet a kelbimbóhoz.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- ½ kg kelbimbó
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- tej
- só, bors
- 20 dkg trappista sajt reszelve
- 12,5 dkg kockázott bacon szalonna
A kelbimbókat megtisztítjuk, félbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Közben feltesszük melegedni a vajat, amikor megolvadt, hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük és picit pirítjuk. Lassan adagolva felöntjük tejjel, ügyeljünk rá, hogy ne csomósodjon be. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakorlatilag egy besamelt készítünk. Ha megfőtt a kelbimbó, akkor leszűrjük. Egy hőálló edény alját kivajazzuk, ráterítjük a kelbimbót, ráöntjük a besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, majd a kockázott bacon szalonnával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Tipp! Ha szeretnénk, akkor a bacont el is hagyhatjuk, de adhatunk hozzá csirkemellet, vagy felkarikázott kolbászt is tehetünk a tetejére. Ez már ízléstől függ.
Jó tudni! A csőben sült ételek egyik alapja a besamel. Nem nehéz elkészíteni, de a tejet óvatosan kell adagolni, egyrészt, hogy ne csomósodjon be, másrészt hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Tej mellett tejszínt is adhatunk hozzá.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Kelbimbó |
Vaj |
Liszt |
Tej |
Trappista sajt |
Bacon |
|
Energia |
31 kcal |
746 kcal |
370 kcal |
44 kcal |
341 kcal |
518 kcal |
Fehérje |
4 g |
0,4 g |
12,3 g |
3 g |
25 g |
17,3 g |
Zsír |
0,5 g |
80 g |
1,3 g |
1,5 g |
26 g |
4,4 g |
Szénhidrát |
8 g |
0,5 g |
76,3 g |
4,7 g |
1,8 g |
1,3 g |