Csongrád megyének újra van csapata

A CFS Guardians szeretné növelni a játékosbázisát, de a későbbi tervek között HFL-hez fűzött remények is szerepelnek.

Sokan emlékezhetnek még a Szeged Bats-re, Csongrád megye első amerikaifoci csapatára. Kiri_JozsefA Denevérek nagypályás bajnoki szereplése viszont nem volt hosszú életű. 2009-ben elindultak a harmadosztályban, de utána már nem találkozhattunk velünk csak arénatornákon. A későbbiekben voltak kezdeményezések, hogy a megyeszékhelynek legyen alakulata, amely visszatér a bajnokságba. A kezdeti lépéseket a Makó Rednecks és a Szeged Sentinels tette meg. Egyesülésükkel megszületett a CFS Guardians.

Kiri József szakosztályvezető beszélt az alapítás körülményeiről és arról, hogy milyen célokat fogalmaztak meg a jövőben. Egy biztos, nagyratörő álmaik vannak az Őrzőknek, ami az első osztályt is magába foglalja.

Fotók: Szabó Dávid

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Alapítást illetően talán ez az együttes rendelkezik az egyik legérdekesebb háttérrel. Hogyan történt pontosan?
Kiri József: A csapat megalapításának ötlete 2017 őszén született meg, amikor is a két Csongrád megyei csapat a Makó Rednecks és a Szeged Sentinels együtt jelentkezett a Magyar Amerikai Futball Szövetség által meghirdetett Mentor programra. 2018 januárjában egyeztetéseket követően mindkét csapat vezetése a játékosok bevonásával a fúzió mellett döntött és megalapításra került a Guardians Amerikai Futball Club, majd 2018 áprilisában felvételt nyertünk a makói ContiTech Fluid Sportegyesület szakosztályai közé, így alakult meg csapatunk, a CFS Guardians Amerikai Futball Szakosztály.

DSC08374

MAFSZ: Esetleg az egykori Szeged Bats-nek van-e köze az alakulathoz?
K.J.: A Guardians életében meghatározó szerepe van az egykori Szeged Bats-nek, jelenleg is vagyunk, akik a játékot is tudjuk vállalni a Guardians színeiben és vannak, akik edzőként, vagy a tapasztalataikkal segítik az együttes működését.

MAFSZ: Mit jelent számukra az, hogy Csongrád megyében ismét van amerikaifoci?
K.J.: Kezdetben szkeptikusak voltak az újbóli csapat létrehozásával kapcsolatban, de az együttesbe – főleg tavaly szeptember óta – belehelyezett munkát testközelből látva, illetve az eddigi szerepléseket figyelembe véve úgy gondolják, bebizonyosodott, hogy újra van létjogosultsága az amerikaifocinak Csongrád megyében. Emellett természetesen örülnek, hogy ismét a szűkebb régiójukban is foglalkozhatnak a sporttal.

DSC09230

MAFSZ: Hogyan áll össze a játékoskeret? Mennyien vannak és milyen összetételben?
K.J.: Jelenleg a keretünk 57 fő, a korosztály vegyes, 14 éves kortól 38 éves korig vannak játékosaink. Az edzéseinken Csongrád megye több városa, települése képviseli magát a játékosok személyében. Az egyetem miatt külföldi játékosok is megtalálhatóak nálunk.

MAFSZ: Miért döntöttek úgy, hogy most indultok el az idei Divízió II-ben?
K.J.: A csapat megalapításánál a Divízió II-es indulás már egy kitűzött cél volt, amelyben a ContiTech Fluid Sportegyesülethez való csatlakozásunk már biztos hátteret tudott biztosítani. A játékosállományunk bővülése is lehetőséget adott az indulásra.

DSC00475

MAFSZ: Milyen távlati célok merültek fel a csapat megalapításánál?
K.J.: Rövid távú céljaink közt szerepel a játékosbázis felduzzasztása. Főleg junior játékosok nevelésére szeretnénk több hangsúlyt fektetni, hogy lehetőséget tudjunk biztosítani számukra a junior bajnokságban való tapasztalatszerzésre csapatunkban. Szponzorok bevonása. Hosszú távú céljaink között szerepel HFL bajnokságot nyerni és egy saját pálya. Továbbá szeretnénk a régióban minél több emberrel megismertetni ezt a remek sportágat.

 

Guardians_logo_MASCOTAlapítás éve: 2018
Hazai pálya: Erdei Ferenc Sporttelep (Makó, Erdei Ferenc tér 7.)
Edzői stáb: Baranyi Ernő (vezetőedző), Nagy Róbert Zoltán (defensive koordinátor), Tóth Gábor (offensive koordinátor), Romák László (támadófal edző)

Forrás: http://mafsz.org – RSS