Nálunk gyakran előfordul, hogy nem főétkezésre jön valaki, hanem csak egy italra. Ilyenkor nagyon jól jönnek a kis mártogatósok, amiket rengeteg variációban készíthetünk, és akár egy vacsorához is feltálalhatjuk előételnek.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 3-4 darab saláta cukkíni (méretétől függ)
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- olíva olaj
- 8-10 bazsalikom levél aprítva
A cukkíniket megmossuk, levágjuk a végeit és kockákra vágjuk. Egy tapadásmentes edénybe tesszük minden zsiradék nélkül, és megpároljuk. Utána a turmixba tesszük, hozzáadunk kevés olíva olajat, sót, borsot, a zúzott fokhagymát és az aprított friss bazsalikom leveleket. Akkor lesz jó, ha teljesen pépes. Pirítóssal tálaljuk.
Tipp! Sütőben is megsüthetjük, ilyenkor érdemes meglocsolni kevés olajjal. Ha grillező idő van, akkor a grillen is elkészíthetjük, nagyon finom füstös íze lesz.
Jó tudni! Ha szénhidrát csökkentett, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk, diétázók is nyugodtan ehetik, akár este is.
Tápérték (100 g)
Cukkíni |
Fokhagyma |
Olíva olaj |
Bazsalikom |
|
Energia |
16 kcal |
149 kcal |
902 kcal |
233 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
6,3 g |
0 g |
23 g |
Zsír |
0,1 g |
0,5 g |
100 g |
41 g |
Szénhidrát |
3,3 g |
33 g |
0 g |
47,8 g |