A burgonyapürét általában mindenki szereti. Ahhoz képest, hogy Anyukám, nagymamám hogyan készíti, én már sokat változtattam raja. Mivel a családom elég nyitott az újdonságokra, gyakran főzök olyat, ami nem annyira hagyományos. Ez a burgonyapüré is ilyen.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók:
- ¾ kg burgonya
- 2 saláta cukkini
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- tej
- só, őrölt szerecsendió
A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A cukkini két végét levágjuk, meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, kiszedjük a belsejét. Ezután ezt is kockákra vágjuk és a burgonyával együtt feltesszük főni sós vízbe. Ha puhára főtt, akkor leszűrjük a levét, először krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, elkeverjük és botturmix segítségével addig pépesítjük, amíg olyan nem lesz az állaga, amit szeretnénk. Ha szükséges, tejet adhatunk még hozzá.
Tipp! Ha valaki szereti a kapor ízét, és a mellé tálalt hús is elbírja, akkor nyugodtan adjon főzés közben hozzá kaprot, vagy a végén keverjen bele apróra vágott kaprot.
Jó tudni! Ha burgonyapürét készítünk, és a burgonya egy részét más zöldséggel helyettesítjük, akkor mindig sokkal egészségesebb lesz a köretünk.
Tápérték (100 g)
Burgonya |
Cukkini |
Főzőtejszín 10 %-os |
Vaj |
|
Energia |
69 kcal |
16 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
1,2 g |
3,2 g |
0.4 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
10 g |
80 g |
Szénhidrát |
15,7 g |
3,3 g |
4,3 g |
0,5 g |