Cukkinis burgonyapüré – Egészségséfünk receptje

A burgonyapürét általában mindenki szereti. Ahhoz képest, hogy Anyukám, nagymamám hogyan készíti, én már sokat változtattam raja. Mivel a családom elég nyitott az újdonságokra, gyakran főzök olyat, ami nem annyira hagyományos. Ez a burgonyapüré is ilyen.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Hozzávalók:

  • ¾  kg burgonya
  • 2 saláta cukkini
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • tej
  • só, őrölt szerecsendió

A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A cukkini két végét levágjuk, meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, kiszedjük a belsejét. Ezután ezt is kockákra vágjuk és a burgonyával együtt feltesszük főni sós vízbe. Ha puhára főtt, akkor leszűrjük a levét, először krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, elkeverjük és botturmix segítségével addig pépesítjük, amíg olyan nem lesz az állaga, amit szeretnénk. Ha szükséges, tejet adhatunk még hozzá.

Cukkinis burgonyapüré - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ha valaki szereti a kapor ízét, és a mellé tálalt hús is elbírja, akkor nyugodtan adjon főzés közben hozzá kaprot, vagy a végén keverjen bele apróra vágott kaprot.

Jó tudni! Ha burgonyapürét készítünk, és a burgonya egy részét más zöldséggel helyettesítjük, akkor mindig sokkal egészségesebb lesz a köretünk.

Tápérték (100 g)

Burgonya

Cukkini

Főzőtejszín 10 %-os

Vaj

Energia

69 kcal

16 kcal

120 kcal

746 kcal

Fehérje

1,6 g

1,2 g

3,2 g

0.4 g

Zsír

0,1 g

0,1 g

10 g

80 g

Szénhidrát

15,7 g

3,3 g

4,3 g

0,5 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS