A tésztákat nagyon szeretem olyankor, amikor kevés időm van főzni, mégis valami finomat szeretnék. Ez a tészta télen, nyáron elkészíthető, mivel saláta cukkíni egész évben kapható.
Hozzávalók:
– 25 dkg durum spagetti
– 2 db salátacukkini
– 3 gerezd fokhagyma
– olívaolaj
– 5-6 levél bazsalikom
– kis marék fenyőmag
– parmezánforgács
A tésztát a szokásos módon sós vízben kifőzzük. A cukkínit megmossuk. Levágjuk a két végét. Hosszában elvágjuk, majd a feleket megint hosszában vágjuk. Az így kapott hasábokat szeleteljük. A fokhagymákat megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Olívaolajon megdinszteljük, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Rádobjuk a cukkínit, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. Levet fog ereszteni, ezért nem rakunk rá fedőt, hogy a keletkezett víz elpárologjon. Közben zsiradék nélkül megpirítjuk a fenyőmagokat. A kifőtt tésztát leszűrjük, a cukkinihez adjuk, jól összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk az aprított bazsalikommal, fenyőmaggal és a parmezán forgáccsal.
Tipp! Még mielőtt beletennénk a tésztát, 2 dl főzőtejszínnel vagy/és mascarponéval is elkeverhetjük a cukkínit. Ekkor egy tejszínes tésztát kapunk. Jó tudni! A durum tészták egészségesebbek, mint a hagyományosak. ma már rengeteg formában lehet kapni szinte minden üzletben.
Tápérték (100 g)
Durumtészta száraz Cukkini Olívaolaj Parmezán
Energia 355 kcal 16 kcal 902 kcal 392 kcal
Fehérje 12,5 g 1,2 g 0 g 35,8 g
Zsír 1,4 g 0,1 g 100 g 25,8 g
Szénhidrát 73 g 3,3 g 0 g 3,2 g