Dánia–Anglia 1-1

A csoportkör második játéknapját Szlovénia és Szerbia parázs mérkőzése nyitotta meg, amely 1-1-es döntetlennel zárult. A vezetést a 68. percben a szlovénok szerezték meg, az ellenfél a 96. percben egyenlített.

A C csoport másik meccsét Dánia játssza Anglia ellen Frankfurtban. Az angolok az első találkozójukon 1-0-ra győzték le a szerbeket Bellingham fejesével, a dánok pedig ikszeltek a szlovénokkal (1-1). Az akkori gólszerző Christian Eriksen 132. alkalommal játszik ezúttal a dán válogatottban, amivel beállítja Kjaer csúcsát.

A dánok kezdőjében egyetlen helyen változtatott Kasper Hjulmand szövetségi kapitány: Alexander Bah helyett, aki Szlovénia ellen jobboldali szélső hátvédként játszott, Joakim Maehle lép pályára.

  • Schmeichel, Vestergaard, Andersen, Christensen, Kristiansen, Höjbjerg, Hjulmand, Maehle, Eriksen, Höjlund, Wind.

Gareth Southgate egyáltalán nem nyúlt bele a csapata összeállításába az előző meccshez képest, az angolok tehát így kezdenek:

  • Pickford, Trippier, Guehi, Stones, Walker, Rice, Alexander-Arnold, Foden, Bellingham, Saka, Kane.

A két válogatott a legutóbbi Eb-n is találkozott, akkor az elődöntőben az angolok hosszabbítás után győztek 2-1-re.

Gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, Gerhard Aignerre, az UEFA korábbi főtitkárára emlékeztek a játékosok és a szurkolók.

Az első öt percben szinte végig az angoloknál volt a labda, de nem találtak fogást a fegyelmezetten védekező riválison. A 9. percben Walkert kellett ápolni, mindkét csapat kihasználja frissítésre és rögtönzött taktikai megbeszélésre a szünetet.

Az első kapuralövés Foden nevéhez fűződött, aki jól tört be a védők között, 18 méteres tekerése viszont fölé szállt. Az angolok minden szempontból uralták a meccs elejét, és a 19. percben megszerezték a vezetést: Walker – jelezve, hogy sérülése a múlté – harcosan szerzett labdát a jobb szélen, berobogott a 16-oson belülre, majd lapos beadása két dánon megpattanva jutott el Kane-hez, aki biztosan gurított a jobb sarokba. A csatár már negyedik nagy tornáján szerzett gólt.

A hátrányba kerülő dánok igyekeztek magukhoz ragadni a kezdeményezést, járatták a labdát, de ezúttal az angolok zárták le jól a területeket. A 27. percben Vestergaard kapta a meccs első sárga lapját, Sakával szemben szabálytalankodott. Az első félóra végén bizonytalanodott el először az angol védelem, Eriksen meg tudta előzni Pickfordot az alapvonalnál, ám végül elhalt a helyzet.

A növekvő dán fölény a 34. percben érett góllá, Hjulmand szerzett bombagólt. Egy bedobás után passzolták el magukat az angolok, a dán középpályás pedig 28 méterről senkitől sem zavartatva vállalkozott lövésre, és a labda a kapufáról vágódott a hálóba.

Lendületben maradtak a dánok, a 38. percben ismét Hjulmand lőtt bátran, a blokkról ezúttal kivágódott a labda. A szögletet Andersen fejelte fölé. A másik oldalon egy szórványos angol lehetőséget Foden fejezett be lövéssel, de Schmeichelnek nem okozott gondot. A 44. percben Höjlund lekészítését Hjöjberg lőtte rá 20-ról, Pickford védeni tudott. A szünet előtt még Foden próbálkozott, ám a labda fölé szállt.

Két ellentétes szakaszból állt az első félidő: az angolok magabiztosan kezdtek, de a vezetés tudatában visszaálltak, Dánia pedig feljavult és megérdemelten egyenlített.

Második félidő

Egyik csapat sem változtatott a szünetben. Próbáltak harcosabban játszani az angolok, Bellingham és Saka előtt is adódott is lehetőség az első percekben.

Az 54. percben nyúlt bele csapatába Southgate: Alexander-Arnoldot Gallagher váltotta a középpályán. Az angolok direktebben és gyorsabban játszottak, és egy akció végén Foden lőtt laposan középről, de a kapufa a dánokkal volt.

A dán kapitány is cserélt, Bah és Damsgaard állt be Kristiansent és Windet váltva. A 62. percben Gallagher kapott sárgát.

A második félidő első komolyabb dán helyzetét Eriksen hagyta ki, Hjöjlund labdaszerzése után lőtt fölé.

A 67. percben Poulsen érkezett Höjlund helyett, pont egy dán szögletre. A labda Damsgaardhoz került, aki a 16-os sarkáról lőtt kapásból, ám Pickford könnyedén fogta a próbálkozást.

Az angolok hármat cseréltek, új támadótrióval felállva az utolsó 20 percre: Bowen, Watkins és Eze érkezett, Saka, Foden és Kane ment le. Két percet kellett várni az első helyzetre ebben a felállásban, egy mélységi indítással Watkins lépett ki, de nem tudta elpasszolni a labdát Schmeichel mellett. A másik oldalon Hjöjberg tesztelte a kapust.

A hajrára fordulva újra az angolok tűntek energikusabbnak, és többet is van náluk a labda. Dánia újabb cserékkel frissített: Skov Olsen és Norgaard állt be Eriksen és Hjulmand helyett.

A 83. percben Bah szerelte le Guehit, már a 16-oson belül járt, amikor az angol bekk utolérte, és szögletre tisztázott. A beadás Christensent találta meg, de rettenetesen találta el közel a kapuhoz. Újabb védelmi hiba után megint Hjöjberg lőtt távolról, a labda kevéssel kerülte el a kaput.

Az utolsó percekre óvatosabbá váltak a felek, maradt a küzdés mindkét oldalon, komoly helyzet nélkül, így 1-1-gyel ért véget a találkozó.

Az angoloknak így négy pontjuk van, Dániának pedig kettő. Szlovénia is kettővel, Szerbia pedig eggyel áll, így az utolsó kör előtt még minden nyitott a C csoportban.

Írta a HVG

A Dánia–Anglia 1-1 bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.