Dárdai a német meccsről: “Magyarország egy igazi gépezet, nyernie kell!”

Pénteken a magyar válogatott Lipcsében a németek ellen mérkőzik a Nemzetek Ligája A-divíziójában. A mieink egykori szövetségi kapitánya, Dárdai Pál hosszú éveket töltött el Németországban, ahol a Hertha BSC csapatának játékosa, utánpótlásedzője majd vezetőedzője is volt.

Dárdait az összecsapást megelőzően kérdezték a magyar nemzeti csapatról.

– Mindenekelőtt nagy dicséret illeti a Magyar Labdarúgó-szövetség teljes vezetőségét, az edzőket és az egész stábot, ahogyan felépítették a magyar labdarúgást. Miután Bernd Storckkal sikerült kijutni az Európa-bajnokságra, a csapatot le kellett cserélni, mert egyszerűen túlságosan elöregedett – fogalmazott a 46 éves szakember a tagesschau.de-nek.

Most generációváltás van, amit a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi nagyon jól csinál. A csapat úgy működik, mint egy valódi gépezet. Nagyon jól megállja a helyét az ötfős védősor. Magyarország ellen meg kell szerezni a vezetést, különben nagyon nehéz dolga lesz az ellenfélnek.

A Hertha korábbi szakvezetője beszélt a válogatott három lipcsei játékosáról is (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik).

– A Bundesliga-szünet az RB Leipzig számára és a játékosok számára is előnyös. Jelenleg jó a hangulat a válogatottban. A három játékos eddig a válogatottal készült, aztán most jönnek Lipcsébe, ahol teltház és jó hangulat fogadja őket, ez segíteni fog rajtuk. A magyarok Lipcsében is szerezhetnek még egy döntetlent, esetleg egy idegenbeli győzelmet. Tudjuk, hogy Lothar Matthäusnak ugyanez sikerült a magyarokkal Kaiserslauternben. A magyarok szeretnek a topcsapatok ellen játszani.

Dárdai kitért arra is, Szalai Ádám mennyire fontos szerepet tölt be Marco Rossi hadrendjében.

– Szalai Ádám Rossi meghosszabbított karja a pályán. Kicsit olyan, mint Thomas Müller az FC Bayernnél. Ő moderálja az egész játékot, ő jelzi, mikor támad le a csapat, vagy mikor áll vissza. Nagyon fegyelmezett támadásban és védekezésben is és mindig meg lehet játszani. A csapattársai őt keresik, amikor labdát szereznek. Ahogy elöl dolgozik a csapatért, az egyedülálló.

Az interjú zárásában Dárdai elmondta, szerinte egyenrangú összecsapásra számíthatunk pénteken.

Nem önteltségből mondom, de Magyarországnak nyernie kell. Az első mérkőzésen Németország 70 percig nem találta a magyar válogatott ellenszerét. Csak ezután kezdtek el hosszú labdákat ívelni a védelem mögé. Az egyéni minőséget tekintve Németország ezerszer jobb. De vannak olyan napok, amikor a dolgok nehezen jönnek össze, akkor együtt kell dolgozni és Magyarország ezt jobban csinálja. Ebben a tekintetben a magyar válogatott egy igazi gépezet

– összegezte.

A legjobb formában lévő magyar játékos: “Óriási veszteség a válogatottnak”