Dér Zsolt: A legsikeresebb Kids Tour of Slovenián vagyunk túl!

2021-től résztvevője a hazai kerékpáros utánpótlás a Kids Tour of Slovenia versenyének, de ilyen nagyszámú küldöttséggel és ilyen jó eredményekkel még nem büszkélkedhettünk. Dér Zsolt szövetségi kapitány szerint egy olyan közegben, ahol 350 versenyző áll rajthoz szerb, szlovén, horvát, osztrák, cseh, olasz és számos környező országból, különösen bíztató, hogy szinte minden nap dobogón vagy top10-es eredményekkel zártak a magyar utánpótlás versenyzők.

2024 július 5-7. között rendezték a 4 szakaszból álló, rangos utánpótlás versenyt Szlovéniában, amelyre 19 fős magyar kontingens utazott ki, akik között a válogatotton kívül volt DSI, Szekszárdi Sportközpont és Superior növendék is. Az indulók Klokocs Klára, Klokocs Kata, Lasánszki Sára, Pákolicz Gréta, Mármarosi Alexa Ildikó, Tóth-Mogyorósi Zora, Lasánszki Sára, Rein-Keresztes Réka, Szilasi Dániel, Steiner Bence György, Molnár Ágoston, Illés Bence, Lovász Máté, Péter-Lichtenberger Ábris, Tóth Márk Martin, Soós Olivér, Virág Marcell, Bók Olivér és Tulok-Darida Simon voltak. A pénteki napon időfutam, szombat délelőtt hegyiverseny, délután kritérium, majd vasárnap mezőnyversenykövetkezett az U13 és U17 közötti korosztály számára.

Tudva levő, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség májusban megválasztott új elnöke, dr. Schneller Domonkos kiemelt hangsúlyt szeretne fektetni az utánpótlás-nevelésre és a tehetségkutatás, tehetséggondozás és tehetségmenedzsment hármas egységére, ezért is különösen bíztató, hogy egy bivalyerős utánpótlás mezőnyben a magyarok rendre észrevetették magukat, sőt, szakaszgyőzelmek, dobogók és top10-es eredmények születtek. Ez a felkészítő klubok komoly szakmai munkája mellett annak is köszönhető, hogy a hazai küldöttség rendkívül összetartóan versenyzett függetlenül attól, hogy valaki a válogatottal, valaki pedig klubszinten volt jelen.

Nagy II Zoltán a DKSI szakvezetője így írt az összetartó hangulatról: „Dér Zsolt már az indulásnál elmondta: nem számít, hogy most éppen ki-milyen színekben indul, ő egy csapatként tekint minden honi indulóra. Ez meg is látszott az egész verseny alatt. Együtt dolgoztunk, mozdultunk Együtt biztattuk az éppen versenyzőket és egy emberként örültünk a sikereknek, helyezéseknek. Szóval jó volt ott így együtt lenni. A fiatalok kicsit betekintést nyerhettek, hogy is van ez az egész csapatosdi országúton, hallgatták a taktikát, vagy épp figyelték, hogy az U17 versenyzők hogyan váltják győzelemre a megbeszélteket.”

Az első szakaszon (időfutam) hazai részről Tóth Márk Martin az U17-es fiúk versenyén a 8. helyet szerezte meg, a hölgyeknél ugyanebben a korcsoportban Pákolitz Gréta 8., míg Tóth-mogyorósi Zora 9. lett. Az U15-ös fiúknál Molnár Ágoston, Lovász Máté és Illás Bence is a legjobb 10-ben végzett egy 7. egy 8. és egy 10. hellyel, míg a hölgyeknél Klokocs Kata szenzációs eredménnyel a dobogó második, Lasánszki Sára pedig a harmadik fokára állhatott. U14-ben is elhoztunk egy 10-helyet Steiner György Bence révén, egy negyediket pedig Klokocs Klára révén.

A második nap, – bár a két szakasz miatt hosszú, nehéz és fárasztó versenyzéssel telt -, rögtön egy szenzációval indult, Szilasi Dániel 2. helyével U14-es korcsoportban a fiúk között, a lányoknál ugyanebben a korosztályban Klokocs Klára 7.-ként ért célba. U15-ben Molnár Ágoston, Illés Bence és Lovász Máté felülmúlták az előző napot és 4.,7. és 8. helyen érkeztek meg, Klokocs Kata a fantasztikus 2., míg Lasánszki Sára szintén döbbenetes tekeréssel, a 3.-al azonos idővel 4. lett. U17-ben Tóth Márk Martin is szintet lépett és 5. helyet szerzett, Tóth-Mogyorósi Zora 4., Máramarosi Alexa pedig 9. lett a második nap első versenyén. Amire még pluszban büszkék lehetünk, hogy a hegyi pályacsúcsot még mindig Feldhoffer Bálint tartja 2021-ből 16’20”-es idejével.

A magyarok közül a harmadik etapon Szilasi Dániel 6., Klokocs Klára 7. lett a legkisebbeknél. U15-ben pedig Molnár Ágoston már a dobogó legalsó fokára is felállhatott, de az igazi szenzáció Lasánszki Sára volt, aki megnyerte a harmadik szakaszt a lányoknál, míg Klokocs Kata 7. helyen ért célba. AZ U17-es fiúknál Sós Olivér villant és behúzta a harmadik helyet, a lányoknál pedig Máramarosi Alexa és Pákolicz Gréta is az első tízben végzett, előbbi a szenzációs 2. míg utóbbi a 6. legjobb idővel. Innen várták tehát a magyarok a zárónapot úgy, hogy egy 350 fős mezőnyben, szinte minden korosztályban esélyünk volt az összetett győzelemre, dobogóra, top10-es helyezésekre.

Nem is kellett várni, hogy szóljon az a tűzijáték, Szilasi Dániel megnyerte az utolsó, 32 km-est szakaszt, ezzel pedig összetettben a fantasztikus 5. helyen fejezte be a versenyt. Klokocs Klára 6. lett a zárószakaszon és 7. az összetett versenyben. U15-ben az utolsó szakaszon nem sikerült a TOP10-be kerülni, de a kiváló versenyzés az összetettben Molnár Ágostonnak 4., Lovász Máténak 7., Illés Bencének 9. helyet ért. Lasánszki Sára és Klokocs Kata 2. és 3. helyen jöttek meg a végén, így Kata az összetett dobogó 2., míg Sára a 3. fokára állhatott fel. Már ez is hihetetlen teljesítmény, de Sós Olivér gondoskodott róla, hogy a hangulat a tetőfokára hágjon, amikor elsőként haladt át a célvonalon az U17-es fiúk versenyének utolsó szakaszán. Ugyanitt Tóth Márk Martin 5. lett, ezzel pedig az összetett 6. helyet is megszerezte. Tóth-Mogyorósi Zora, Pákolicz Gréta, és Lambert Luca a hölgyeknél 5.,6., és 8. helyen végeztek, amellyel az összetettben Zora 4., Gréta 8., Luca pedig 9. lett.

Nem vitás, hogy igazi tűzijáték volt ez az utánpótlás versenyzőktől, de ami még fontosabb, hogy végig egy csapatként versenyeztek és küzdöttek egymásért! Dér Zsolt szövetségi kapitány így értékelt a verseny után: „Büszke vagyok az egész magyar csapatra, mert nagyon jól szerepeltek. Egyértelműen van okunk bizakodni, hiszen a kezdet-kezdetétől részt szoktunk venni ezen a versenyen, de ilyen nagy létszámmal és ilyen kiváló eredményekkel, még soha nem fejeztük be a szlovén túrát. Azt gondolom, hogy a 3 nap 4 szakasza nagy megpróbáltatásoknak tette ki a gyerekeket, de végig koncentráltak tudtak maradni és a legjobbat hozták ki magukból. Szívből gratulálok mindenkinek.”

Mi pedig Nektek gratulálunk Zsolt és persze mind a 19 magyar versenyzőnek, szüleiknek, edzőiknek és klubjaiknak!

EREDMÉNYEK

Magyar Kerékpáros Szövetség