Derékfájdalmaktól a gyógyulásig 1. rész

A 40-es éveiben járó emberek 80-90 százaléka legalább egyszer találkozott már a derékfájdalommal, ismeri azt az érzést, amikor a legegyszerűbb mozdulat is roppant kínokkal jár. A Patika Tükör szakértője, dr. Elek Emil ortopéd főorvos a leggyakoribb panaszokat és azok okait ismerteti.

A deréktáji fájdalom

Az ember élete során sokszor találkozik a derékfájdalommal, mely olykor csak néhány napra, máskor hetekre, vagy akár hónapokra is távol tartja a munkától, esetleg normális életvitelében is zavarja.
Nemzetközi statisztikákat is figyelembe véve a 40-es éveiben járó emberek 80-90 százaléka (nemtől függetlenül) legalább egyszer már találkozott ezzel a problémával, sőt volt 3-4 napig betegállományban derékfájás miatt. Tehát komoly népegészségügyi jelentősége van szerte a világon. A táppénzes napok számát is jelentős mértékben az akut, vagy krónikus derékfájások valamilyen formája képezi!

Teher a gerincen

A két lábon járás miatt biomechanikailag a gerincoszlop függőlegesen terhelődik, a gerincoszlop alsó szakaszára állás illetve járás közben jelentős súly nehezedik. A mindennapi használatban az állandó terhelés miatt még egészséges anatómiájú gerincben is felléphetnek kisebb zavarok, amikor a gerinc teherviselő képessége és a rá eső aktuális terhelés közötti egyensúly megbomlik. Ilyenkor váratlanul fellépő derékfájdalmak alakulhatnak ki (szokás ezt a gerinc functiomalis kapacitásának zavaraként is nevezni).

Derékfájdalmaktól a gyógyulásig 1. rész

Többnyire ezekben az esetekben myofascialis, azaz a gerinc izomzatából, vagy szalagos elemeiből származó fájdalomforrás van a háttérben. A beteg nem szükségszerűen tud konkrét rossz mozdulatról, vagy hirtelen nagyobb megterhelésről beszámolni, de akad szép számmal olyan eset is, amikor rosszul elvégzett előrehajlás, nagyobb súly emelése, vagy az előző napokban végzett fizikai esetleg lelki terhelés igazolható. Ezek az esetek alkotják az akut derékfájások jelentős részét.

Mindig fáj…

A krónikus derékfájások mögött a gerinc idősödése a leggyakoribb ok. Az angol nyelvterületen „aging spine”-ként is ismert összetett jelenség fő okai között a csigolyák közötti porckorongok fokozatos tönkremenése szokott meghúzódni. A korral együttjáró folyamat a porckorongok rugalmatlanná válása, amely fokozatosan krónikus derékfájdalmak kialakulásához vezethet. Maga a fájdalom, a gerinc bonyolult és összetett volta miatt a gerinc számos struktúrájához köthető. Sok esetben nehezen, vagy egyáltalán nem állapítható meg, hogy a fájdalom mögött pontosan melyik képlet tehető felelőssé, hiszen fájdalomérző receptorok szinte mindenütt jelen vannak.
Természetesen krónikus derékfájdalmak más módon is kialakulhatnak, ( akár fiatalabb életkorban is), ha pld. a gerinc valamely alaki rendellenessége – gyakran a gerincferdülés – miatt az érintett gerincszakasz állandóan túlterhelt állapotban van.

Hogy mik a leggyakoribb deréktáji panaszok, és mik szerepelnek az okok között, azt megtudhatja a Patika Tükör júniusi számából. Keresse a gyógyszertárakban!

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS