Edzők koronavírus járvány idején – Horváth Attila

A férfi kézilabda NB I-ben az utóbbi évek egyik legsikeresebb edzője kétségkívül Horváth Attila. Az Elektromos egykori sokszoros válogatott irányítója előbb az NB I-be feljutó Budakalász együttesével ért el bravúrnak számító 4. helyezést, majd máig is tisztázatlan menesztését nem sokkal követően a Ferencváros kiesésre állt csapatát sikerült benn tartania az élvonalban. És ezzel a sor még nem teljes.

Középen Horváth Attila (fotó: fradi.hu)

– Elégedett az eddigi NB I-es munkájával – kérdezte a jochapress a szakembert.

– Ha azt is hozzátesszük, hogy a Ferencvárossal az első, teljes évemben a 7. helyen tudtunk végezni, most pedig a 2019/20-as idényben a kényszerű lefújásig mindenképpen előbbre léptünk az előző évi 7. helynél, akkor nem lehet okom panaszra.

– Mivel még nem eldöntött a végső helyezések sorrendje, de a 4-5-6. helyek egyike mindenképpen a Ferencvárosé.

– Ezt attól függ, hogy a több meccset játszott riválisokat miként ítéli meg a szövetség. De most – sajnos – nem ez a fő gondunk, hogy melyik lesz a mi végső helyezésünk.

– Így igaz, erre mindenképpen rá akartam kérdezni: hogyan igyekszik átvészelni ezt a vírusjárvány-kényszer szülte helyzetet egy élvonalbeli klub?

– Kimondottan rosszul érzem magamat a kialakult, vírusos helyzet miatt. A játékosok egyéni edzésterveket kaptak, azok alapján kell megpróbálniuk jól kondicionálni magukat. Abban pedig alapvetően bízom, hogy a mi játékosaink el is fogják végezni a rájuk rótt tennivalókat. Elsősorban azért tartunk itt ahol, mert tele vagyunk ambiciózus, tenni vágyó fiatalokkal, akik között csak elvétve akad egy-egy idősebb játékosunk.

– Ha már nem tudjuk kikerülni ezt a mindannyiunk életét befolyásoló szükséghelyzetet, rákérdeznék: Horváth Attila mire számít? Mennyi ideig tarthat a jelenlegi állapot?

– Lehet, hogy mások optimistának ítélnek majd meg engem, de én abban bízom, hogy két-három hét alatt lemegy a „nagyja”, s utána már kifelé megyünk az egészből. És persze közben is dolgozom itthon, tele vagyok tervekkel, tennivalókkal.

– Bár még nincs a következő idényre szerződése, de minden bizonnyal marad az FTC-nél. Milyen együttes formálódik a fejében?

– Lesz olyan pont, ahol gyengülni fogunk, más vonalon viszont erősebbek lehetünk. Azzal feltétlenül sokat nyertünk, hogy Nagy Bence sikeresen visszanyerte korábbi önmagát. Számos fiatalunk nevét felsorolhatnám, akik valamennyien jól teljesítettek és ősszel még többre képesek lehetnek. Röviden azt mondhatnám: mást játszunk majd, mint ebben a szezonban tettük.

– Ha már visszakanyarodtunk a most lezárt szezonhoz, mit tart csapata legnagyobb sikerének?

– Egyértelműen a Tatabánya idegenben történt legyőzését. Erről előtte nem beszélhettünk, de hét közben nagyon sokat tettünk azért, hogy ez a bravúr sikerülhessen.

– Mindent összevetve, jól érzi magát zöld-fehérben?

– Úgy érzem, tényleg jó helyen vagyok. Az itteni munkámat nagyon jól kiegészíti a négyszáz feletti fiatalt foglalkoztató, kimondottan nevelő egyesületnek számító Kistextben általam betöltött utánpótlás szakmai igazgatói poszt, ami ellen a Ferencvárosnak semmi kifogása nincs.

(jochapress / Jocha Károly)