Egy arany, egy bronz

Pásztor Flóra aranyérmet nyert a junior tőrözők verseci Világ Kupa-versenyén. A férfi junior párbajtőrcsapat, két kadettel felállva harmadik lett Udinében.

Pusztai Viola Aranyérem Versecből, bronz Udinéből, ismét remekeltek a junior vívók a nemzetközi versenyeken. A tőröző Pásztor Flóra hétről hétre elkényeztet minket az eredményeivel, s ugyanaz igaz a férfi párbajtőrcsapatra is, bár utóbbi esetében ezúttal akad némi fricska a dologban.

Pásztor Flóra az idei szezonban nem tért haza érem nélkül a VK-versenyekről

Pásztor Flóra (jobbra) az idei szezonban nem tért haza érem nélkül a VK-versenyekről

De kezdjük Flórával, aki a szezonban a bochumi és a pozsonyi Világ Kupa-viadalon szerzett ezüstérme után néhány hete Zágrábban állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s most a szerbiai Versecben sem talált legyőzőre. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt sétagalopp eljutnia a döntőig, hiszen a 32 között csupán egy tussal nyert a lengyel Julia Walczyk ellen – aki nem mellesleg egy hete az algíri felnőtt VK-versenyen Knapek Edinát búcsúztatta.

Miután ezen túlvolt, az ellenfelei közül legközelebb az olasz Elisabetta Bianchin tudta csak megszúrni tíznél többször, a fináléban. Azonban a tizenegy tus kevés volt az aranyhoz, hiszen a Törekvés SE elsőéves juniorja tizenötször talált, és újabb aranyéremmel gazdagodott az újvidéki Európa-bajnokság előtt. Nem elhanyagolható tény: mostantól ő vezeti a tőröző hölgyek junior-világranglistáját.

Udinei bronzérmesek (balról): Bakos Bálint, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Buta Levente Fotó: Augusto Bizzi/FIS

Udinei bronzérmesek (balról): Bakos Bálint, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Buta Levente  •  Fotó: Augusto Bizzi/FIS

A férfi junior párbajtőrözők világelsője, Bányai Zsombor ezúttal Udine helyett Vancouverbe utazott a felnőttek Világ Kupa-viadalára, s ugyanígy tett a végül 96 közé jutó Siklósi Gergely is. De a csapat nemcsak a két alapember hiányát bírta el, hanem azt is, hogy végül betegség miatt a harmadik, Esztergályos Patrik is kidőlt a sorból. Az Andrásfi Tibor, Bakos Bálint, Buta Levente, Koch Máté alkotta négyes ugyanis nélkülük is remekelt. Bár a tizenhat között a kazahokat könnyedén, a negyeddöntőben Svájcot csupán egy tussal legyőző, két kadettel felálló csapatnak az elődöntőben a végül aranyérmes franciák ellen nem volt sok esélye, a bronzmeccsen a cseheket 45-19-re múlta felül.

A junior női párbajtőrözők és a kardozók versenye kevésbé sikerült jól Udinében. Az előbbi fegyvernem viadalában Nagy Kinga jutott a legtovább, a nyolc között a későbbi győztes, olasz Roberta Marzani búcsúztatta 15-8-cal. A kardozók mezőnyében Záhonyi Petrának a nyolcaddöntőben ért véget a verseny, miután 15-13-ra kikapott a mexikói Tania Arrayalestől.

Vasárnap a női párbajtőrözők és a tőrözők is csapatban lépnek pástra mindkét helyszínen.

A részletes eredmények ITT és ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS