Egy díjnyertes gumiabroncs nyomában

Autó

2016. április 6. szerda, 19:54

A Dunlop piacra dobja új, ultra nagy teljesítményű (UHP) nyári gumiabroncsát, a Sport Maxx RT2-t, mely a többszörösen díjnyertes Sport Maxx RT utódja.

A Dunlop megrendelésére elvégzett független TÜV teszt igazolta a gumiabroncs kiváló tapadási és kezelhetőségi paramétereit, valamint gyorsabb tesztköröket produkált, mint elődje.

A márka szellemiségének megfelelően a gumiabroncsot a Dunlop „Forever Forward” („Mindig előre”) márkafilozófiájával összhangban fejlesztették ki: a cél az izgalmas vezetési élmény. Ezen túlmenően a Dunlop az autóversenyzésben is nagy múltra tekint vissza; többszörös győzelme hosszú távú (endurance) versenyeken nagyban inspirálta az új Sport Maxx RT2 megalkotásában.

maxresdefault

A TÜV Süd Benchmark teszt eredményei¹ szerint a gumiabroncs igazán kiemelkedő tulajdonságokat mutat a tapadás és a kormányozhatóság területén, így kiváló abroncsválasztás olyan helyzetekre, amikor a teljesítmény a lényeg. A teszt nedves pályán 1,3%-kal jobb eredményt, míg szárazon 4,1%-kal jobb kezelhetőséget mutatott a négy fő versenytárs¹ átlagához képest. A gumiabroncs 5,6%-kal bizonyult jobbnak a nedves körteszten¹. Emellett a Dunlop DEKRA tesztet is rendelt, ahol a Sport Maxx RT2 34%-kal jobb kopásállósági eredményt produkált a legszigorúbb tengelyterhelésnél a fő versenytársak átlagához képest.

Legfontosabb műszaki jellemzők:

– Új fejlesztésű futókeverék: gumigyantára épülő tapadógyanta a maximális tapadás eléréséhez nedves és száraz úton.

– Nagy külső blokkok a vállon – elődjéhez képest fokozott tapadást biztosít a kanyarokban.

– Rövid fékezési blokkok a féktávolság csökkentésére, elődjéhez képest főleg nagy sebességnél jelentős.

– A rendkívül nagy szakítószilárdságú huzalos övrész fokozott kormányozhatóságot és még jobb visszacsatolást biztosít az útról; ezt a fejlesztést az inspirálta, hogy a Dunlop megnyerte a legkeményebb 24 órás Nürburgring-Nordschleife versenyt.

„A legtökéletesebb ultra nagy teljesítményű (UHP) gumiabroncs olyan igényes sofőröknek, akik a tökéletes vezetési élményt keresik” – nyilatkozta Alexis Bortoluzzi, a Goodyear Dunlop fogyasztói szegmensének európai marketingigazgatója. „A teszteredmények is azt igazolják, hogy erős pozíciót értünk el az UHP szegmensben.”

Ezt a gumiabroncsot már gyári tartozékként adják az egyik legextrémebb közúti autóhoz, a Radicalhoz, mely leginkább versenyautóiról híres. A Dunlop Sport Maxx RT2-t választotta 2016-os RCX Turbo modelljéhez. Ezt a több mint 500 lóerős autót a modern Le Mans Prototype versenyautók ihlették. Az RXC Turbót komoly versenypályára tervezték, a versenyszintű leszorítóerőt aerodinamikailag fejlett karosszériájával és légterelőivel éri el – de megvan az a képessége is, hogy egy pályán töltött kemény nap után a legnagyobb kihívást jelentő közutakon is helyt álljon.

A méretkínálat 17’’-től 21’’-ig terjed (lásd a lenti táblázatban); a méretek 80%-a 2016 márciusától már elérhető.

Dunlop Sport Maxx RT2_size

Forrás: www.formula.hu – RSS