Egy hét múlva kezdődik a rövidpályás úszó OB Debrecenben!

Újra Debrecenbe látogat a magyar úszósport, hiszen november 1-4. között rendezik a Szerencsejáték Zrt. XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot. Egy héttel az OB kezdete előtt sajtótájékoztatót tartottak az debreceni Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotelben.

Az első nagyobb úszóesemény Debrecenben rövidpályás verseny volt, hiszen 2007-ben rövidpályás Eb-t rendeztek a cívisvárosban. Ekkor vált biztos ponttá a magyar úszósportban Debrecen – azóta rengeteg országos, európai és világeseménynek volt színhelye a Debreceni Sportuszoda.

Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere kiemelte, hogy a város pezsgő sportéletében különleges helyet foglal el az úszás. Az Úszó Nemzet Program egyik első helyszíneként immáron több ezer gyermek fordul meg minden héten az uszodában, így az úszósport jövője biztosított Debrecenben. Ez a verseny ezért is fontos, hiszen az ÚNP-ben részt vevő gyermekek abban a medencében láthatják a világ- és Európa-bajnok versenyzőket, ahol ők is úszni tanulnak.

Wladár Sándor, a Magyar Szó Szövetség elnöke megköszönte Debrecennek, hogy az elmúlt években (még a rezsi-válság alatt is) kitartott és erőn felül támogatta a magyar úszósportot. Megjegyezte, hogy ide mindig nagyon szívesen járnak a magyar úszók, hiszen a város minden segítséget megad ahhoz, hogy az Országos Bajnokságot kiváló körülmények között rendezzék meg.

Sós Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya tisztázta, hogy ezen a versenyen fog kialakulni a rövidpályás Európa-bajnokság mezőnye. Akinek olimpiai „A” szintje, illetve azok, akik Ifjúsági Európa-bajnokságon egyéni számban aranyérmet nyertek, azoknak már biztos helye van az utazó keretben, azonban a többi versenyző ezen a debreceni OB-n úszhatja meg azt a szintet, amivel indulási jogosultságot szerez a bukaresti Eb-re. Sós Csaba a verseny után fogja kihirdetni, hogy kik utaznak a bukaresti rövidpályás kontinensviadalra.

Becsky András a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója biztosította a sajtótájékoztató résztvevőit, hogy a rendezés (a szokásos módon) a lehető legjobb lesz. Az elmúlt években korszerűsített környezetben és a már megszokott kiváló helyszínnel várja az ország legjobb úszóit a Debreceni Sportuszoda.

A XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokság Debrecenben november elsején kezdődik, november 4-én ér véget. Az előfutamok egységesen 9:00-kor, míg a döntők 17:00-kor kezdődnek.