Egy tuson múlt

A párbajtőröző Petri Renáta a nyolcadik helyen zárt az újvidéki kadet Európa-bajnokságon. A fiú kardozók mezőnyében a magyarok közül a nyolcaddöntőben búcsúzó Szlama Vilmos jutott a legtovább.

Pusztai Viola  Nem állhatott fel magyar versenyző a dobogóra a kadetek egyéni versenyének utolsó napján az újvidéki Európa-bajnokságon. A fiú kardozók ettől messze voltak, a párbajtőröző Petri Renáta azonban karnyújtásnyira.

Nem Petri Renáta vitte be az utolsó tust Forrás: FIS

Nem Petri Renáta vitte be az utolsó tust  •  Forrás: FIS

A békéscsabai lány érme éppen olyan kicsin múlott, mint egy nappal korábban Hajas Nóráé. Egészen pontosan egy tuson, azzal a különbséggel, hogy a kadet párbajtőrözők negyeddöntőjében a Lola Lucani elleni asszó szinte végig az ő kezében volt. Petri 14-12-re vezetett, de hiába tűnt magabiztosnak a páston, francia ellenfele tizenkilencre lapot húzott, s végül 15-14-re nyert. Renáta így a nyolcadik helyen végzett.

A párbajtőröző lányok közül Gnám Tamara zárta a legjobban a csoportkört, de a remek kezdést gyors búcsú követte. Mondhatnánk, ismét az a fránya egy tus, ugyanis a 64 között 15-14-re kapott ki a holland Anne-Marie Kooimantól. Ugyanebben a körben ért véget a verseny Borsody Emmának és Muhari Eszternek is. Az Eb-aranyat a címvédő olasz Federica Isola szerezte meg.

Leány kadet párbajtőr egyéni, 106 induló. A csoportmérkőzéseken: Gnám Tamara 5 győzelem/1 vereség, Borsody Emma 5/1, Petri Renáta 4/1, Muhari Eszter 4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Muhari−Sicskina (orosz) 15-12, Petri−Brych (lengyel) 15-12, Gnám−Kooiman (holland) 14-15, Borsody−Heinz (német) 13-15
A 16 közé jutásért: Petri−Favre (svájci) 15-12, Muhari−Cagnin (olasz) 12-15
Nyolcaddöntő: Petri−Kolbinger (német) 15-9
Negyeddöntő: Petri−Lucani (francia) 14-15
Végeredmény: 1. Federica Isola (olasz), 2. Manana Szaumova (orosz), 3. Luise Elmer (osztrák) és Lola Lucani (francia), …8. Petri Renáta, …24. Muhari Eszter, …35. Gnám Tamara, …38. Borsody Emma.

A fiú kadet kardozók hasonló napot zártak. Kozmanovics Gábor a 64, György Lehel és Milassin Mór a 32 között tette le a fegyvert. Szlama Vilmos ellenben rendkívül meggyőző vívással jutott a tizenhat közé, de ott már nem bírt az olasz Matteo Nerivel. Igaz, vele más sem, hiszen végül megnyerte az Eb-t. A verseny meglepetése, hogy egyetlen orosz sem állt fel a dobogóra, pedig a kiemelések, és a csoportkör eredményei alapján akár hárman is érmesek lehettek volna.

Fiú kadet kard egyéni, 69 induló. A csoportmérkőzéseken: Milassin Mór 4 győzelem/2 vereség, Szlama Vilmos 4/2, György Lehel 3/3, Kozmanovics Gábor 3/3 (valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Szlama−Holdsworth (brit) 15-10, Milassin−Becher (német) 15-14, György−Kirciasz (görög) 15-11, Kozmanovics−Dziublewski (lengyel) 9-15
A 16 közé jutásért: Szlama−Fornasir (olasz) 15-5, Milassin−Dragomir (román) 11-15, György−Lillo (spanyol) 8-15
Nyolcaddöntő: Szlama−Neri (olasz) 11-15
Végeredmény: 1. Matteo Neri (olasz), 2. Giacomo Mignuzzi (olasz), 3. Karol Lademann (lengyel) és Atakan Iszlam Hezer (török), …14. Szlama Vilmos, …23. Milassin Mór, …32. György Lehel, …37. Kozmanovics Gábor.

A kadetek egyéni versenyének ezzel vége, a magyar szempontjából mindenképpen pozitívum, hogy a három fegyvernemben a mind a huszonnégy induló felkerült a főtáblára. Az éremtáblázaton a kardozó lányok remeklésének köszönhetően a csapatversenyek előtt a harmadik helyet foglalja el Magyarország, az olaszok hat éremmel, közte három arannyal toronymagasan vezetnek az oroszok előtt.

Tavaly az Eb ezen szakaszában a magyar küldöttség érem nélkül állt, a csapatversenyben azonban kitettek magukért a vívók, s most is arra készülnek, hogy éremmel zárják korosztályuk versengését. Csütörtökön a fiú tőrözők, illetve a párbajtőrözők, valamint a leány kardozók bizonyíthatják, hogy csapatban az erő.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS