Egyet hátra, kettőt előre

A 18 éves Monori Orsolya egy évre kölcsönbe került a Nemzeti Kézilabda Akadémiára. Így ugyan az idén nem szerepel az élvonalban, viszont minden adott ahhoz, hogy a személyre szabott felkészüléssel és rehabilitációval végképp a múlté legyen az a fránya keresztszalag-szakadás.

reb A Ferencváros női felnőtt kézilabdacsapatába gyakran tervezett kitérőkkel vezet az út. Elek Gábor vezetőedző filozófiája szerint hasznos, ha a fiatalok rendszeresen játszanak másik élvonalbeli csapatban, s ha helytállnak, irány a zöld-fehér alakulat. A teljesség igénye nélkül: tavaly a junior-korosztályból éppen kilépő Szekerczés Lucát adták kölcsön a Siófoknak, aki az idén visszatérve már a Népligetben értékesíti biztos kézzel a hétmétereseket. Most szeptembertől pedig a 17 éves Faluvégi Dorottyát irányították az MTK Budapesthez és Golovin Vlagyimirhoz, hogy az NB I-ben erősödhessen.

monori_orsolya04

A tavalyi vb-n remekelt Monori

Csak félig hasonló helyzetben van Monori Orsolya. A negyedik helyet hozó nyári junior Európa-bajnokságon jól teljesítő balátlövő egy évre a Nemzeti Kézilabda Akadémiára került. Csakhogy ott ugyebár nem szerepelhet az élvonalban (mivel nincs ilyen NEKA-csapat), legfeljebb a juniorok között vagy az NB I/B-ben ejtheti kétségbe az ellenfelet.

„Az előző szezonban nagyjából tíz hónapot hagytam ki a térdsérülésem, keresztszalag-szakadás miatt – mondja. – Az azért  nagyon hosszú idő, sok elem eltűnt a játékomból, erőnlétben is visszaestem. Szilárd bával (ifjabb Kiss Szilárd, a válogatott edzője is – A szerk.) beszéltem, és arra gondoltam, hogy Balatonbogláron jó körülmények között érhetném utol a többieket. Hangsúlyos az egyéni képzés, a gyógytornát összehangoljuk az edzésekkel. Nem mintha a Fradiban nem lett volna lehetőség ezekre, de kisebb pluszok miatt döntöttem így, és a klubom is egyetértett a váltással. Szeretnék ismét olyan formába kerülni, mint amilyenben egy éve, az ifjúsági világbajnokságon játszottam.”

A gond az, hogy ebben a tanévben érettségizik. De az érintettek megállapodtak, hogy Monori hétfőn és kedden délelőtt is bejár az órákra, utána viszont rögvest irány az akadémia.

Persze, azt sem volt könnyű megélni, hogy elszakad csapatától, az ellenben feldobja, hogy sokan üzenetben érdeklődnek, hol van. Bár kicsit tartott attól, hogyan illeszkedik be az új helyre, milyen lesz életében először a szüleitől távol élni, jól érzi magát Balatonbogláron.

„Piszok nehéz lesz így az iskolában is jól teljesítenem. Egyrészt, azért teljesen más egyedül tanulni, mint a suliban, a többiekkel haladva. És persze, néha egyszerűbb az ágyban pihenni és filmet nézni, mint elővenni a tankönyveket. De nagyon igyekszem, mert szeretném jó eredménnyel befejezni a gimnáziumot. Igaz, az életemben a kézilabda van az első helyen, amiért minden nehézséget érdemes vállalni.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS