Elmaradt a svédcsavar

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNK JELENTÉSE POZSONYBÓL. Micsoda játék! Óriásit kézilabdázott az ifjúsági leányválogatott a pozsonyi világbajnokságon, s 33-21-re diadalmaskodott Svédország ellen. Hétfőn – a csoportkör utolsó fordulójában – Brazília retteghet a parádés magyar alakulattól.

Roska Emese Boglárka  Klujber Katrin úgy ugrott fel az ebédlőasztaltól, mintha megcsípték volna, pedig csak pillangó szállt-esett a szomszéd Háfra Noémi tányérjára. A lepke és az ijedős lányok megmentője végül Hajdu János szövetségi edző lett, aki kézbe vette és a szabadba vitte az állatot.

Vasárnap aztán valóban rágós falat került a magyar leányválogatott elé a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon: az eladdig szintén hibátlan Svédország várt rá.

csapat02

Micsoda csapat! Fotó world2016.sk

„A második helyért játszunk” – jegyezte meg a játékosoknak a tréner a „Legolandban”, azaz a jól ismert puzzlepályás gyakorlócsarnokban, az Elánban. Jelenleg ugyanis már biztosan csoportharmadik az együttes, ha pedig nyer Svédország ellen, nem végezhet a második helynél hátrébb. A lányok álmodoznak, de Hajdu rendre jelzi nekik: próbáljanak a következő feladatra koncentrálni. Ezt meg is teszik: a szünnapi edzésen Dányi Bernadett olyan lendülettel halászta el a labdát az induló Fodor Csenge elöl, hogy részben a pályaszéli reklámtáblákat is elvitte.

A hasonló megmozdulásoknak a mérkőzésen is nagy jelentősége lehet, hiszen ahogyan a szövetségi edző elmondta, a rivális legnagyobb fegyvere az eredményes, gyors indulás.

Az összecsapáson aztán alig láttunk ilyen megoldást az északiaktól, ellenben magyar iskolajátéknak lehettünk szemtanúi. Ugyanaz a hét ember hajtott vonaltól vonalig az első félidőben, s milyen jól! Csak terjedelmi okok miatt nem részletezünk mindent gólt, pedig az összes megérdemelné, hogy külön taglaljuk, így csak szemezgetünk a jobbnál jobb megoldásokból. Kezdjük Hlogyik Petrával, aki kezdésként két ziccert fogott, majd 12-8-as állásnál hetest hárított. Aztán vegyük Hornyák Bernadettet, aki megint kérlelhetetlenül értékesítette a büntetőket, akcióból is ritkán csak rontott, a 18-ból gólból lőtt kilencet.

Pásztor Noémi elöl-hátul rendkívül hasznosan tette a dolgát, Hornyákkal működött a NEKA-n kialakult jó játékkapcsolat. Háfra Noémi hol hetest érően tört be, hol egyszerűen csak bezúdította a labdát a hálóba. Lakatos Rita két gólt szerzett, s jól mozgatta a társakat. Klujber Katrin 9-5-nél ugyan rossz passzt kapott, de úgy hozta magát helyzetbe, és vágta a hálóba a labdát, hogy arra minden szurkoló csettinthetett. S végül Fodor Csenge, akit ritkán találtak meg igazán jól a társak, de 16-8-as állásnál önzetlenül, és rendkívül okosan passzolt a szemközti szélre Klujbernek, aki köszönte a ziccert.

hornyak_bernadett02

Hornyák Bernadett megint nagyot játszott  •  Forrás: world2016.sk

A teljesen megzavarodó svédeknek a 20. perc után jutott eszükbe zavaró emberforgást alkalmazni a gólzsák Hornyák ellen, csekély sikerrel. Az első felvonás 19-8-as magyar vezetéssel zárult.

A második félidőben sem változott a játék képe, a svédek nem találtak fogást a rendkívül összeszedetten kézilabdázó magyar együttesen, amelyben a mérkőzés vége felé haladva egyre többen kaptak lehetőséget. A szülőket, érdeklődőket és szakembereket is felvonultató közönség (Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató is a lelátón drukkolt) 33-21-es diadalnak örülhetett.

A csoportkör zárásaként hétfőn kettőtől Brazíliával csap össze a társaság.

„Azt hiszem, érdemes volt annyit videózni és szakmázni, hiszen majdnem tökéletesen feltérképeztük az ellenfél játékát, a lányok pedig mintha kottából kézilabdáztak volna – értékelt elégedetten a lefújást követően Hajdu János szövetségi edző. –Fantasztikus volt a kapusteljesítmény, a belső négyes védekezése, nagy győzelmet arattunk.”

Kérdésünket, miszerint – ha eddig nem tette volna meg – kezd-e hozzászokni az esélyes szerepéhez, elhárította. Mert egyelőre a hétfői brazil meccsig gondolkodnak előre, később lehet álmodozni.

A lányok boldogságukban nem győztek egymással pacsizni, de Hornyákot és Hlogyikot is félre tudtuk vonni. A meccs legjobbjának választott irányító-átlövő szerint is kifizetődött, hogy nagyon sokat készültek az egyik legerősebbnek tartott csoportrivális ellen. A kapus Hlogyik pedig elmondta: izgalommal kezdték a mérkőzést, mert tudták, masszív svéd csapat vár rájuk. A szünetben is arról beszéltek, nem szabad, hogy a nagy különbség nyomot hagyjon a játékukon, ugyanolyan koncentráltsággal kellett folytatniuk. Amikor gratuláltunk neki az első percekben bemutatott két védéséhez, hozzátette, neki mindig megadja az alapot a sikeres kezdés.

A jelek szerint a csapatnak is.

Korábbi anyagaink: beszámoló a vasárnapi érkezésről, hétfői szünnap, Magyarország–Kína,szerdai szünnap, Magyarország-Spanyolország, Magyarország–Kongó, interjú Siti Beátával

IFJÚSÁGI LEÁNY KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, POZSONY
4. forduló, B csoport
MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 33-21 (18-10)
Játékvezetők: Leszcynski, Piechota (lengyelek)
MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 1, Háfra 4, Hornyák 13, Hudák, Klujber 5, Kuti, Lakatos 4, Márton 2, Pál 2, Pankotai, Pásztor 2, Szabó, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János
SVÉDORSZÁG: Andersson, Nilsson (kapusok), de Jong 1, Flodman 5 (2), Ingesson 2, Lindfors Ljuhs 1, Lindmark, Lofqvist 2, Lundback 1, Olsson 4, Scheuer Larsson, Rosell, Stankiewicz 1, Thorleifsdottir 4, Walstern, Wollmark. Szövetségi edző: Erik Larholm
Kiállítások: 9/9, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6, ill. 4/2
A csoport további mérkőzései:
Brazília–Spanyolország 29-26 (13-12)
20:00 Kongó–Kína
A csoportok állása:
C csoport: 1. Koreai Köztársaság (145-95) 8, 2. Norvégia (116-93) 6, 3. Románia (117-100) 4, 4. Franciaország (129-117) 4, 5. Kazahsztán (92-150), 6. Paraguay (99-143) 0
D csoport: 1. Dánia (141-62) 8, 2. Szlovákia (111-84) 6, 3. Egyiptom (123-127) 6, 5. Szlovénia (136-109) 27, 5. Argentína (98-137) 0, 6. Üzbegisztán (82-172) 0
A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS