Előkelő magyar vitorlás helyezés a Sydney-Hobart versenyen

Mint ismert, 2022 decemberében a 29. helyen ért célba a magyar Cassiopeia a 77. Sydney–Hobart vitorlásversenyen. A Sportrádió Hazafutás műsorában Sipos Bálint navigátor adott interjút Suba Katának.

A magyar vitorlás a célban

Az Almádi Yacht Club teljes magyar legénységgel rajthoz álló, HUN 68-as számú karbon hajója 3 nap, 51 perc és 16 másodperc alatt teljesítette a 628 tengeri mérföldet (1170 kilométert) Sydneyből Új-Dél-Wales állam déli partjai mentén és a Bass-szoroson át Tasmania fővárosáig, Hobartig.

A kormányos Nobilis Demeter, a navigátor Sipos Bálint volt, a legénységben Nobilis Kristóf, Nobilis Ágoston, Perényi Péter, Sipos Ágoston, Ujhelyi-Gáspár Miklós, Vándor Róbert és Weöres Szabolcs szerepelt még.

A 109 hajót számláló mezőnyben a 29. helyezés igen jó eredménynek számít.

„Nagyon jó versenyen vagyunk túl, sikerült megvalósítani a céljainkat. Örülök, hogy egy ilyen jó csapatnak lehettem a tagja. Most keressük a következő lehetőségeket, leghamarabb májusban versenyezhetünk majd. Addig is ebből a sok szép élményből lehet építkezni” – mondta Sipos Bálint a Sportrádiónak.

„Ami meglepő volt az első nap, hogy nem fáztunk. Kellemes, 24-25 fokos hőmérsékletben vitorláztunk hátszéllel és napsütéssel. Aztán egyre nagyobb lett a szél. A második nap már 35 csomóra erősödött a szél, ott már azért felvettük a viharruhákat. A harmadik nap megfordult a szél, 35-40 csomós szembe szélben kellett vitorláznunk. Elég nagy hullámzás is volt. Ilyenkor a tengeri betegség is felütheti a fejét” – folytatta a hajó navigátora.

„Büszke voltam, amikor célba értünk. Egy ünneplő tömeg várt minket, rengeteg ember volt. Azt tudni kell, hogy Hobartban a december és a január a legforgalmasabb. Sok érdeklődő jött oda hozzánk, a versenyről kérdezgettek. Aranyos pillanat volt, amikor egy idős néni magyarul köszöntött minket. Másnap még bejglit is kaptunk tőle” – tette hozzá Sipos Bálint.

(sportradio.hu)

Post Views: 1