Élsportolóink vére is segíthet

Élsportolóink vére is segíthet

Kormány Sport

A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez – jelentette be dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője. 

Többek között részt vett több, a fertőzésen átesett magyar válogatott úszó, így a világbajnok Kapás Boglárka, a vb- és Eb-érmes Kozma Dominik és Bohus Richárd, továbbá Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Mint elhangzott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kedplasma Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód a Covid-19 ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

„Már több mint 120 önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya” – mondta dr. Lacza Zsombor.

Az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport a segitunkegymasnak.hu címen elérhető honlapján keresztül Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid úszó, valamint Parti András mountain bike kerékpáros ajánlotta fel a vérplazmáját a koronavírus-fertőzöttek számára – tájékoztatott Révész Máriusz, Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója pedig a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a szövetség versenyzői is készen állnak „vérüket adni” a jó ügyért.

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó a sportolók nevében úgy fogalmazott: „Szerencsésnek mondhatom magam, mert a betegség a kezdeti ijedtségen túl esetemben nem járt tünetekkel. Számomra nem volt kérdés, hogy igent mondjak a felkérésre: ha hozzájárulhatunk a betegek felgyógyulásához, örömmel tesszük, büszkék vagyunk rá, hogy mi, úszók az elsők között segíthetünk.” A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző klasszis hozzátette: „Tőlünk, élsportolóktól, megszokták, hogy izgalmas sporthírekkel örvendeztetjük meg a magyar közvéleményt – versenyek híján sajnos egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, most így próbálunk pozitív üzenetet küldeni: segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert közös összefogással legyőzhetjük a járványt.”

A kutatócsoport az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

Forrás, fotó: MÚSZ, MBSZ