Érdi Mária világbajnoki aranyérmes

Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

Érdi Mária

A magyar hajós a párizsi kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.

 Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt pedig a harmadik helyre csúszott vissza.

A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

„Annyira tudtam, hogy nem lesz egyszerű verseny. Nem mertem előzetesen belegondolni abba, hogy mi lenne, ha vb-t nyernék Hágában. Lépésről lépésre raktuk össze az edzőmmel ezt a vb-t. Meglett az olimpiai kvóta, de a legnehezebb az éremfutam volt. Gyenge szélben kellett versenyezni, de összejött, megcsináltam. Nagyon örülök, és nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt átélhettem. Az éremfutam után a barátaim és a mezőny egy része a parton várt, és kiemeltek a vízből – hajóval együtt. Elmondhatatlan az, amit érzek”

– mondta Érdi Mária csapata tájékoztatása szerint.

Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi teendőket Ian Ainslivel közösen, az MTI-nek azt mondta, éremre gondolt, amikor a vb előtt úgy fogalmazott, hogy valami nagy eremdényt vár Érdi Máriától.

„Pontosan tudom, min ment eddig keresztül, mert hasonlóan alakult a pályafutása az enyémhez. Jó értelemben töréspontot jelent ez a világbajnoki cím, most kinyílt számára a világ. Innentől teljesen más lesz a helyzete, teljesen más világbajnokként vitorlázni egy mezőnyben”

– fogalmazott a tokiói olimpia ezüstérmese.

 Hozzátette, Érdi Mária a vasárnapi éremfutamban nagyon higgadtan versenyzett.

Érdi Mária

„Pedig nehéz körülmények voltak, mindenki hibázott is körülötte. Ő higgadt maradt, jókor fordult, jó döntéseket hozott. Ugyan nem nyerte meg, de ez egy tökéletes futam volt, azokat verte meg, akiket kellett”

– hangsúlyozta.

Berecz Zsombor kiemelte, a világbajnoki cím azért is jó előjel Párizsra nézve, mert az ötkarikás játékokon azok érmet szoktak szerezni, akik az olimpia évében vagy az előtte lévő évben világbajnokok lesznek.

A vb-n Vadnai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi játékokra úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni. 

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkelt a párizsi helyek többsége.

ILCA 6, világbajnok

   ÉRDI MÁRIA 75 helyezési pont
2. Maud Jayet (Svájc) 79
3. Anne-Marie Rindom (Dánia) 81

(MTI)

Érdi Mária és Vadnai Jonatán olimpiai kvótás

Post Views: 4

JochaPress