Érmes hangolás

Nyolc érmet, közte három aranyat nyert a kötöttfogású felnőttválogatott Zágráb nyílt bajnokságán. A csapat fiatalabb, az U23-as Európa-bajnokságra készülő tagjai is kitettek magukért: Losonczi Ottó második, Kéri Zoltán és Török Zsolt harmadik lett.

L.G./Sz.I. Felnőtt kötöttfogású válogatottunk Horvátországban, a Zagreb Openen szerepelt; tizenhárom birkózónkból hárman arany-, ketten ezüst-, hárman bronzérmesek lettek, és a csapat megnyerte a viadal pontversenyét. Első lett két olimpiai érmesünk, Módos Péter és Lőrincz Tamás mellett az utolsó magyar junior-világbajnok, a nehézsúlyú Lám Bálint, aki most hagyta el az U23-as korosztályt.

Külön élményt jelentett, és példát sugárzott a fiataloknak Módos Péter győzelme. A népszerű Csonti sok súlyos sérülés, műtét és hosszú kihagyás után sokadszor is diadalmasan tért vissza; legutóbb tavaly márciusban, a Magyar Nagydíjon indult versenyen.

Most ismét Magyar Nagydíj előtt állunk. Az első februári hétvégén a teljes zágrábi különítmény is indul az év legrangosabb hazai versenyén.

A horvátországi sikerből a fiatalok is kivették a részüket. Ifj. Losonczi Ottó (66 kg) második, Kéri Zoltán (80 kg) és Török Zsolt (98 kg) harmadik lett. Hosszabb távon mindhárman az U23-as Eb-re készülnek, amelynek márciusban a bulgáriai Rusze ad otthont.

Mi Losonczi Ottót kérdeztük a zágrábi tapasztalatairól. Az ESMTK versenyzőjének a tavalyi volt az utolsó junioréve, a korosztály isztambuli Európa-bajnokságán ezüstérmet nyert. Az első felnőttéve biztató eredménnyel kezdődött.

losonczi_otto

Losonczi Ottó (pirosban)

„Elsőként a szerb színekben versenyző Nemes Máté ellen léptem szőnyegre, és 5-0-ra győztem ellene. Azt mondták a szakemberek, hogy az ő legyőzése nagy trófeának számít, és én is örültem a sikernek, mert jó birkózónak tartom. (A zentai versenyző junior Eb-bronzérmes, és két éve ő nyerte a Zagreb Opent – A szerk.) A következő körben az általam nem ismert bolgár Valentin Grigorovot technikai tussal vertem, és döntőbe jutottam. Ott a horvát Danijel Janečić nagyobb technikai tudása és tapasztalata érvényesült, így ezüstéremmel zártam” – eleveníti fel a történteket Ottó, aki ugyan nem csalódott, de nem is teljesen elégedett. A döntőben győztes ellenfél 28 éves, zágrábi, több világversenyen indult már, a legjobb eredménye ötödik hely a 2011. évi Eb-n.

„Kezdésnek nem volt rossz a verseny, de ha már döntőben voltam, nyilván győzni szerettem volna. A vereség még több munkára sarkall, de korábban sem az volt rám a jellemző, hogy hátradőlök egy-egy jobb eredmény után.”

Már Tatán értük utol a rövid beszélgetés erejéig. Bekapcsolódott a Magyar Nagydíjat hagyományosan megelőző nemzetközi edzőtábor munkájába.

„Jókat tudunk birkózni, sok párt lehet kialakítani, így folyton új ingerek érnek. Lengyel, litván, horvát, szlovák és amerikai versenyzőkkel dolgozunk együtt, de érkeznek újabb versenyzők is. Nagyon hasznosnak érzem.”

A márciusi U23-as Európa-bajnokságon mindenképpen indulni szeretne.

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt az erőpróbát, hiszen aki még csak ismerkedik a felnőttversenyek hangulatával, értékes tapasztalatokat gyűjthet. Tavaly rendeztek ilyet először, akkor elindulhattam, és nagyon bízom benne, hogy idén is sikerrel veszem a válogatóversenyt. Ha pedig már eljutok Ruszéba, nem adnám alább éremszerzésnél. Idén ez az egyik célom, a másik, hogy minél hamarabb beleerősödjek a felnőttmezőnybe. Az nem megy egyik napról a másikra, de remélem, hogy egy év elég lesz rá.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS