EURO-2008: a román-francia összecsapás indítja a "halálcsoport" küzdelmeit

euro2008.jpg

A labdarúgó Európa-bajnokságon a végeredményt illetően a tippelőket alighanem a legnehezebb helyzet elé állító C csoportban hétfőn kezdődik meg a csatározás: a "halálcsoportnak" is nevezett négyesben elsőként a román és a francia válogatott csap össze este 6 órától.

Jóllehet e párban az utóbbi gárda tűnik esélyesebbnek, a korábbi világ- és Európa-bajnok, 2006-ban vb-ezüstérmes franciáknak meggyűlhet a bajuk a kontinens élbajnokságaiban is remekül helytálló, ifjabb évjáratú talentumok sorát felvonultató román válogatottal. Például azért is, mert jó évtizednyi állandóságot követően ezúttal először hiányzik világversenyen soraikból a pazar tudású játékmester, a visszavonult Zinedine Zidane. Kérdés, hogy a helyére lépő, s a német bajnok Bayern Münchennel ebben az idényben amúgy remeklő Franck Ribéry képes lesz-e  "Maestro Zizou" méltó pótlására. Az sem a sokak szerint kiöregedőfélben levő Kékek mellett szól, hogy sérült csapatkapitányuk, Patrick Vieira nem játszhat a zürichi találkozón.
   
Ugyanakkor Románia nemzeti csapata, amely nem mellesleg a szintén ebben a kvartettben szereplő Hollandia előtt végzett az élen a selejtezőcsoportban, különösebb nyomás nélkül játszhat, s alapozhatja meg céljának elérését, amit egyik frontembere, a kitűnő védő Cosmin Contra így fogalmazott meg: "Nem szabadságra jöttünk ide, pihenni, hanem hogy csoportunkból, jó futballal, továbbjussunk a negyeddöntőbe. Ehhez alapvető, hogy jó eredményt érjünk el a franciákkal szemben."
   
A túlkorossággal érvelőkkel ellentétben nem kevesen ugyanakkor éppen azért látnak nagyobb esélyt a franciák sikerére, mert tapasztalat dolgában, s főleg a megszerzett diadalok terén sokkal jobban állnak, mint hétfő esti riválisuk. Ráadásul a futballstatisztika is Ribéryék mellett szól, amennyiben két – egyformán bukaresti – román sikert hozó barátságos mérkőzést, és egy döntetlent leszámítva a többi öt, egymás elleni meccset mind a franciák nyerték.
   
C csoport, 1. forduló:
Románia-Franciaország, hétfő 18 ó
———————————-
Zürich, Letzigrund Stadion, v.: Manuel Mejuto (spanyol)
    A várható kezdőcsapatok:
    Románia:
    ——–
Bogdan Lobont – Cosmin Contra, Dorin Goian, Gabriel Tamas, Stefan Radu – Cristian Chivu, Florentin Petre, Razvan Cocis, Nicolae Dica – Ciprian Marica, Adrian Mutu    
    Franciaország:
    ————–
Gregory Coupet – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal –  Franck Ribéry, Claude Makelele, Jeremy Toulalan, Florent Malouda – Karim Benzema, Thierry Henry

MTI