EURO-2008: német-lengyel nyilatkozatháború

leo_beenhakker.jpg

Megdöbbenést váltott ki Berlinben a Németországgal szemben indított – a hét végén kezdődő labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatos – lengyel nyilatkozatháború.

Politikusok és újságírók egyformán felháborodással reagáltak a Super Express című lengyel újság címlapjára, amelyen a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, a holland Leo Beenhakker látható, kezében két levágott fejjel. Történetesen Joachim Löwnek, a német szövetségi kapitányának és Michael Ballack csapatkapitánynak – vértől erősen csöpögő – fejével. S alatta a nagybetűs felirat: "Leo, szállítsd nekünk a fejeket."
   
A német válogatott a B csoportban Lengyelországgal, Ausztriával és Horvátországgal küzd majd, s első találkozójukat a németek vasárnap Klagenfurtban a lengyelek ellen vívják. Németországban hatalmas a készülődés, és még hatalmasabbak az elvárások, a rajongók a két évvel ezelőtti világbajnokságon való jó szereplés, az akkori "nyári mese" megismétlését remélik. Az ünnepi hangulatot ugyanakkor az első állásfoglalások szerint jelentősen megkeserítette a különleges lengyel háború.
   
Berlinben most határtalan ízléstelenségről beszélnek. Idézik ugyanakkor a lengyelek holland mesterét is, aki a fotóra és a mellékelt szövegre a leginkább felháborodottan reagált. "Mindenütt vannak beteg emberek" – jelentette ki Beenhakker, s teljes mértékben elhatárolta magát a varsói napilap cikkétől, illetve fotómontázsától.
   
A német parlament sportért felelős bizottságának elnöke botrányosnak nevezte a Super Express fotóját, s reményét fejezte ki, hogy a lengyel kormány nem hagyja szó nélkül azt. Gesine Schwan,  a német-lengyel kapcsolatok megbízott kormányzati koordinátora pedig arra emlékeztetett: a 2006-os németországi világbajnokság során mindenki megtapasztalhatta a sport nemzeteket összekötő szerepét. A lengyel-német határ mentén akkoriban teljes béke uralkodott, s érezhető volt a kölcsönös rokonszenv. Sajnálatos lenne, ha most nacionalista érzelmek elterelnék a figyelmet a valódi eseménytől, azaz a sporttól – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a labdarúgás – csak úgy, mint a többi sportág – megköveteli az ellenfél tiszteletét.
   
A lengyelek által indított háborúban ugyanakkor az első lövést a korábbi lengyel futball-legenda, Zbigniew Boniek adta le, aki a hét elején nem éppen elismerő szavakkal nyilatkozott a németekről. Egyebek között azt állította, hogy a lengyel labdarúgók "tizenhatszor olyan intelligensek", mint a németek. Akik – a történtek után – Klagenfurtban, vasárnap a pályán akarnak válaszolni.

MTI