EURO-2016: 16, 20 vagy 24 csapat

uefa.jpg

Még ebben az évben dönt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy a 2016-os Eb mezőnye 16, 20 vagy 24 csapatos legyen.

Amint David Taylor, az UEFA főtitkára elmondta: a mostani kontinenstorna után mind az 53 tagország elnökével és főtitkárával konzultációt folytatnak az ügyben.
   
A jelenleg is érvényben lévő 16 csapatos torna 1996-ban debütált, korábban négy, illetve nyolc válogatott vett részt a kontinensbajnokságon.
   
Amennyiben a létszámot 20-ra emelik, akkor négy ötcsapatos csoportot alakítanak ki, és az első két helyezettek jutnak a negyeddöntőbe. Ha 24 válogatott vehet részt az Eb-n, akkor hat négyes csoport lesz. Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik kerül be a nyolcaddöntőbe.
   
A magyar szövetség (MLSZ) álláspontja szerint – saját érdekeit is figyelembe véve – 24 csapatosra kellene bővíteni a mezőnyt. Elsőszámú indokként azt jelölte meg, ha a vb-n 32 együttes szerepelhet, akkor arányaiban nézve az Eb-n 24 válogatott részvétele indokolt. Ezt igazolja rendre az aktuális világranglista, amelyen az első 50-ben szinte mindig legalább 25 európai csapat található.

MTI