Év vége, jövő kezdete

A sportág jövőjére nézve igencsak biztató kijelentés hangzott el a röplabdaszövetség szombati évzáróján dr. Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkártól: gőzerővel dolgoznak azon, hogy a röplabda is a tao-támogatott sportágak közé kerüljön.

reb Elegáns helyszínen, a Budapest belvárosában található MKB-székházban gyűlt össze a röplabdások színe-java, itt tartották ugyanis a hagyományos évzárót. Az eseményt különlegessé tette, hogy egyúttal a szövetség fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepelték.

aMUZ_8156

A képen: Ludvig Zsolt főtitkár, Villám Lilla és Juraszik Patrícia a legjobb leány utánpótlás strandröplabdapáros  •  Fotó: MRSZ/Muzslay Péter

Az ünnepséget – a  rangjának megfelelően – számos fontos személyiség tisztelte meg, a beszédek közül azonban vélhetően dr. Szabó Tündéé élvezte a legnagyobb figyelmet. A sportállamtitkár a közelmúlt eredményeit méltatta, majd a jövőt meghatározó törekvésről beszélt: az illetékesek már hosszú ideje gőzerővel dolgoznak azon, hogy a röplabda is bekerüljön a tao-támogatott sportágak közé. Ha ez megvalósul – és a jelek szerint így történik –, akkor a röplabda óriási fejlődés előtt állhat.

Szavait Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke is megerősítette: a héten egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki maga is amellett van, hogy a röplabda is látvány-csapatsportággá váljon. Az elnök egyébként több fontos, az utánpótlást érintő előrelépésről beszélt: a szövetség nevelési támogatást fizet a sportágnak eredményes felnőttversenyzőket adó kluboknak, várhatóan rögzítik a korosztályos meccseket, és statisztikát közölnek róluk, illetve a Magyar Diáksport Szövetséggel karöltve iskolai tananyagot dolgoznak ki és testnevelőket fognak továbbképezni.

Természetesen díjazták az év legjobb utánpótlás-sportolóit is. A Kaposvár lengyelországi kupameccse miatt nem lehetett jelen Bögöly Gábor, a legjobb leány, a 15 éves Szedmák Réka viszont átvette az elismerést.

„Nem gondoltam volna, hogy engem választanak, mert többen is eséllyel pályázhattak a díjra. Éppen ezért nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy én lettem a legjobb, a díj a sportpályán elért sikerekkel azonos értékű elismerés nekem” – mondta honlapunknak Vasas Óbuda játékosa.

A díjazottak és az indoklás
Legjobb utánpótlás-leányjátékos: Szedmák Réka
A 15. születésnapját mindössze szeptemberben ünneplő center az idén bajnokságot nyert a serdülők között, s legjobbja volt a junior-, az ifjúsági és a gyermekbajnokságban ezüstérmes Vasasnak is. Alapembere volt a győri U19-es Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottnak, a kontinensviadal legfiatalabb játékosa lett. Az októberben elrajtolt felnőtt NB I-ben beverekedte magát a Vasas Óbuda kezdőcsapatába is.

Legjobb fiú utánpótlás-fiújátékos: Bögöly Gábor
A Fino Kaposvár feladóátlója tagja volt a bajnokságot és Magyar Kupát nyerő csapatnak, amellett pedig ifjúsági bajnoki címet is begyűjtött a klubjával. A 19 éves játékos szerepelt az U20-as válogatottban, ma pedig már az egyik legbiztosabb pontja a kaposváriak felnőt csapatának.

Legjobb utánpótlás-leányedző: Szabados István
Irányításával a Gödöllő csapata aranyérmet szerzett az országos ifjúsági bajnokságban, és a vezetésével a junior- és a gyermekcsapat is az országos bajnokság döntőjébe jutott. A klub történetének a mostani volt a második korosztályos bajnoki címe.

Legjobb utánpótlás-fiúedző: Tomanóczy Tibor
A Dunaferr mesterének irányításával aranyérmet szerzett a klub a juniorbajnokságban, míg az ifjúságiak között ezüstéremig jutott. Az általa irányított ifjúsági fiúválogatott az eddigi legjobb eredményét elérve ezüstérmet szerzett az idei korosztályos MEVZA-tornán.

Legjobb leány strandröplabda-utánpótlásjátékosok: Juraszik Patricia, Villám Lilla
Az UTE és a Vasas párosa megvédte címét a juniorok között az országos utánpótláskupán, és már a felnőttek között is bontogatja a szárnyait, hiszen két ob-fordulón is érmet szerzett, a margitszigeti döntőben pedig az ötödik helyen végzett.

Legjobb fiú strandröplabda-utánpótlásjátékosok: Bán Viktor, Rozgonyi Bálint
A Vasas és a Kispest párosa bajnok lett a juniorok között, bronzérmes az egyik ob-fordulón, s ötödik a döntőben. A legkomolyabb eredményük azonban az, hogy aranyérmesek lettek a Margitszigeten megrendezett MEVZA-tornán az U20-asok között.

A Szakmai Kollégium különdíja: Pádár Krisztián
A novemberben még mindig csak huszadik születésnapját ünneplő feladóátló az idén meghatározó játékosa volt a férfiválogatottnak, a belga Noliko Maaseik színeiben szerepelt a Bajnokok Ligájában, jelenleg pedig a dél-koreai bajnokságban játszik.

Év felfedezettjei strandröplabdázásban-különdíj: Benkő Balázs, Oláh Botond
Bár mindössze két éve kezdtek el strandröplabdázni, a Strandsport színeiben az idén megnyerték az U18-as utánpótláskupát, de a koronát azzal tették fel idei évükre, hogy ugyanebben a korosztályban a margitszigeti MEVZA-tornán is aranyérmesek lettek. Emellett a felnőtt ob-döntő tizenhatos mezőnyébe is beverekedték magukat.

MRSZ-emlékplakett: Varga Péter
Több mint egy évtizede meghatározó alakja a kaposvári utánpótlás-nevelésnek, irányításával a klub számtalan korosztályos bajnoki címet szerzett, többek között az idei országos ifjúsági bajnokságban is az ő irányításával győzött. Megannyi válogatott játékos nevelőedzője.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS