Évzáró, jó szájízzel

Az év utolsó két fiútornáját rendezték meg Gdyniában és Prágában az Európai Ifjúsági Kosárlabda Ligában (EYBL), két korosztályban összesen öt magyar csapat részvételével.

Lakner Gábor A hét végén az utolsó magyar érdekeltségű fiútornákat rendezték meg az Európai Ifjúsági Kosárlabda Ligában (EYBL). Gdyniában az U20-as Budapest válogatott lépett parkettára, Prágában pedig U16-os tornát rendeztek a Szolnoki Sportcentrum, a Rátgéber Akadémia, a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI és a Megyeri Tigrisek részvételével.

U20-as Bp-vál 2016A Budapesti Honvéd edzője, Simon Nándor által irányított U20-as Budapest válogatott egy győzelemmel és négy vereséggel tért haza Lengyelországból, de a képet árnyalja, hogy sokan hiányoztak az előző tornán szerepelt csapathoz képest, valamint kevés idő volt a közös gyakorlásra. A kazah BC Barszi ellen 53-46-ra nyert a fővárosi alakulat, azt követően azonban a fehérorosz Cmoki Minszk (72-50), a lengyel SMS PZKosz Władysławowo (64-48) és a lett BC Ventspils (72-30) is magabiztosan nyert ellene. Az orosz, egészen pontosan szentpétervári illetőségű Olimp 97 ellen kiegyenlített csatát vívott a válogatott, és végül egyetlen ponttal, 62-61-re maradt alul.

„A tengerészgyalogosok akadémiáján vendégeskedtünk, a vendéglátás és a létesítmény is rendben volt. Az első és az utolsó meccsünkön játszottunk a legjobban, a kazahok ellen az egészen parádés, huszonnégy-kilencre megnyert utolsó negyeddel tudtunk fordítani. Az oroszok ellen vezettünk, de az utolsó szakaszban zónavédekezésre váltottak, akkor pedig kijött a kevés gyakorlás: szervezetlenek voltunk, így alulmaradtunk egy ponttal. A lettek elleni találkozó volt a mélypont, egyszerre fáradtak el a kulcsembereink. Összességében elégedett voltam a látottakkal, mindenki hozta, ami elvárható volt, jó szájízzel jöttünk haza az egy-négyes mérleg ellenére is” – értékel honlapunknak Simon Nándor, aki már a következő időszakot tervezi.

„Február végén Tallinnban játszunk, a következő időszakban azon leszek, hogy erős kerettel és megfelelő felkészülés után vágjunk neki az észtországi tornának. Fontos a közös munka, hiszen ha szervezettebbek vagyunk, most is két mérkőzéssel többet tudunk megnyerni. Így is pozitív visszajelzést kaptam, hiszen a lengyel SMS PZKosz Władysławowo akadémiájának vezetője megkeresett a mérkőzésünk után, hogy szeretné felvenni velünk a kapcsolatot: ők is ellátogatnának Budapestre, és minket is szívesen látnak a lengyel olimpiai központban. Ez is mutatja, hogy van értelme a Budapest-programnak.”

Valamivel közelebb, Prágában négy magyar csapat vett részt az U16-os tornán. A legjobban a Megyeri Tigrisek szerepeltek, akik három győzelem mellett mindössze egy vereséget szenvedtek, egyedül a tornát hibátlan mérleggel nyerő finn KTP Kotka tudta legyőzni őket. A Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI, a Rátgéber Akadémia és a Szolnoki Sportcentrum egyaránt egy győzelmet és három vereséget könyvelhetett el.

U20-AS EYBL-TORNA, GDYNIA
1. SMS PZKosz Władysławowo (lengyel) 10 pont, 2. BC Ventspils (lett) 8 (+55-ös kosárkülönbség), 3. BC Cmoki Minszk (fehérorosz) 8 (+40), 4. BC Asseco (lengyel) 8 (-6), 5. Olimp 97 (orosz) 8 (-10), 6. BC Barszi (kazah) 6 (-20), 7. Budapest válogatott 6 (-74), 8. BS DSN (lett) 6(-92)
U16-OS EYBL-TORNA, PRÁGA
1. KTP Kotka (finn) 8 (+191), 2. SKM Zastal (lengyel) 8 (+116), 3. USK Praha (cseh)  7 (97), 4. Megyeri Tigrisek 7 (+20), 5. Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI 5 (-36), 6. Rátgéber Akadémia 5 (-44), 7. MBK Prievidza (szlovák) 5 (-47), 8. Szolnoki Sportcentrum 5 (-91), 9. Basket Dukes (osztrák) 4

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS