Fahéjas, mazsolás tejberizs – Egészségséf

A házi tejberizsnél nincs finomabb, és igazán elrontani sem lehet, csak a folyamatos kevergetésre kell ügyelni. Bármivel felturbózható, most nézzünk egy mazsolás, fahéjas változatot.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 1 liter tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Fahéjas, mazsolás tejberizs - Egészségséf

A mazsolát áztassuk be rumba. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, beletesszük a rizst és elkezdjük főzni. Ha lehet tapadásmentes edénybe, de így is kevergessük, mert a tej könnyen leéghet. Még az elején adjuk hozzá a mazsolát is. Ha közben túl sűrű lesz, adjunk hozzá még tejet. Félidőben tegyük bele a fahéjat is. Amikor kész, kis tányérokba adagoljuk ki. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Tipp! Bármilyen idénygyümölcs (alma, barack, meggy, málna) adható hozzá, amikor már langyosra hűlt.

Jó tudni! A barna rizs egészségesebb, mint a fehér, magasabb a rosttartalma is. Aki szeretné, próbálhatja ezzel is. Cukor helyett mézet vagy nyírfacukrot is használhatunk.

Még több édesség Egészségséfünk konyhájából!

Tápérték (100 g)

Rizs (száraz)

Tej 1,5 %-os

Mazsola

Kristálycukor

Energia

360 kcal

44 kcal

296 kcal

390 kcal

Fehérje

6,6 g

3,0 g

2,5 g

0 g

Zsír

0,6 g

1,5 g

0,5 g

0 g

Szénhidrát

79,3 g

4,7 g

78,4 g

99,9 g

Kapcsolódó gyógynövények


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS