Fáj készpénzzel fizetni

Bankkártyával sokkal könnyebben költekezünk, ezt már tudjuk. És neurobiológusok azt is kiderítették, hogy készpénz költésekor fájdalmat érzünk.

A tesztalanyoknak 20 dollárt adtak (kb. 5500 forint), aztán befektették őket az agyi aktivitásukat figyelő fMRI-gépbe, és különféle termékek képeit mutatták nekik, amiket ott helyben megvehettek a kapott pénzből. Ha nem kellett nekik semmi, megtarthatták a húszast. A Carnegie Mellon egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy az agy fájdalomközpontja aktivizálódott minden egyes alkalommal, amikor az alanyok az árcédulákat meglátták, méghozzá annál nagyobb intenzitással, minél magasabb árat láttak. A fájdalomközpont aktivitása mindig akkor volt a legerősebb, amikor az illető eldöntötte, hogy megveszi az adott árut.

Fáj készpénzzel fizetni

A tudósok szerint ez egy olyan agyi folyamat, amit az evolúció nevelt belénk a pénzrendszer kialakulása óta eltelt pár évezredben, a célja pedig az, hogy a fájdalomingerrel megvédjük magunkat a túlköltekezéstől – elvégre a modern társadalomban a túlélés alapja, hogy hónap végén is tudjunk kaját venni.

Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS