Sok családban megtalálható az ünnepi asztalon a nyúl is. Bár a mi családunk nem szereti, most mégis megosztok egy receptet, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra
Hozzávalók:
- 1 db nyúl darabolva
- 2 közepes sárgarépa
- 2 fej hagyma negyedekbe vágva
- 6-8 fej csiperke gomba
- 2 szál fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 3 dl fehérbor
- 2 ág rozmaring
- só
- füstölt szalonna
A nyúl darabokat besózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, daraboljuk (nagyobb darabokra vágjuk), és beletesszük az előzőleg beáztatott római tálba (ha ez nincs, kacsasütőben is lehet sütni). A fokhagymát is belekeverjük a zöldségekbe, a rozmaringot a tetejére rakjuk. Ráhelyezzük a nyúldarabokat, azokat befedjük füstölt szalonnával. Felöntjük a fehérborral. Lefedve 175 C fokon kb. 2 órát sütjük. Levesszük a tetejét, és ha puha, akkor félretoljuk a szalonnákat, és picit rápirítunk. Zöldségekkel együtt tálaljuk.
Tipp! Burgonyapüré, zsemlegombóc, krokett egyaránt készíthető hozzá.
Jó tudni! A nyúlhús fehérjében gazdag, ugyanakkor zsír- és koleszterintartalma igen alacsony. A nyúlgerinc íze kicsontozva, rántva, nagyon hasonlít a csirkemelléhez.
Még több ünnepi recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Nyúlhús |
Sárgarépa |
Fehérrépa |
Csiperke gomba |
Fehérbor |
Szalonna |
|
Energia |
114 kcal |
41 kcal |
75 kcal |
39 kcal |
82 kcal |
178 kcal |
Fehérje |
21,6 g |
0,9 g |
1,2 g |
5,9 g |
0 g |
23 g |
Zsír |
2,3 g |
0,2 g |
0,3 g |
0,2 g |
0 g |
9 g |
Szénhidrát |
0 g |
9,5 g |
17,9 g |
3,3 g |
2,6 g |
0 g |