Fiatalok sikerét hozta a Mol-kupán a C-4-es válogató

Kajak_kenu.jpgA Mol-kupáért kiírt kajak-kenu országos bajnokság 1000 méteres döntőinek napján a C-4 1000 méteres szám volt az egyetlen, amelynek aranyérme Európa-bajnoki részvételt is ért. A fiatalok és a javarészt rutinos versenyzőkből álló kvartettek csatáját az újdondászok nyerték, vagyis a Balázs Gábor, Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Mike Róbert egység a Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mihály négyes ellenében.

Egyesben Kökény Roland (férfi kajak), Vajda Attila (kenu) és Faldum Bereniké (női kajak) szerezte meg a bajnoki címet, ám közülük csak Vajda indul ugyanebben a számban a kontinensbajnokságon. A férfiak és a nők ezres menője, Benkő Zoltán és Kovács Katalin ugyanis szólóban a szombati ötszázas válogatóra készül. Benkő az ezer négyesben szerzett bajnoki címmel azért becsülettel bemelegített (a párosban vb-címvédőhöz méltóan sznitén ob-elsőséget szerző Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor, valamint Hadvina Gergely társaságában).

A női síkvízi válogatott keret java része – alighanem Fábiánné Rozsnyói Katalin döntése nyomán – a pénteki napot még kihagyta. Gondolhatnánk, hogy így a maratoni szakágból síkvízre kiránduló Faldum Bereniké és Csay Renáta alkothatott nagyot. Nos, ez csak részben igaz, mert egyesben Faldum mögött Csay finiselt ugyan, és négyesben is ők győztek (hajójukban Kollár Judittal és Kollár Zsófiával), ám párosban sikerük ellenére a kizárás sorsára jutottak. Utóbb, a mérlegelésnél derült ki, hogy a szabványosnál könnyebb hajóval versenyeztek, ezért Kollár Juditot és Kollár Zsófiát illette a bajnoki arany.

A kenusoknál párosban Kolonics György és Kozmann György győzött – esélyhez móltan. És ők is azok táborát erősítik, aki korábban kiharcolt Eb-részvételük ellenére elindultak és jól szerepeltek az országos bajnokságon.

Szombaton komoly izgalmak várhatók a Mol-kupáért zajló ob-n, hiszen K-1 500 méteren – több más kiválóság mellett – összecsap a nőknél Janics Natasa, Kovács Katalin és Benedek Dalma, valamint a férfiaknál Benkő Zoltán és Vereckei Ákos.