Foci Eb: A dánok kapitánya már a torna előtt megjósolta, hogy elődöntősök lesznek – sírtak a csehek

A dánok az Eb szombati negyeddöntőjében 2-1-re múlták felül a cseheket, a szerdai elődöntőben pedig a házigazda angolokkal találkoznak, akik 4-0-val búcsúztatták Ukrajnát. Kasper Hjulmand a továbbjutás után kiemelte: “varázslatos” dolog történt velük, és köszöntet mondott a dán drukkereknek, akik olyan létszámban jelentek meg Bakuban, és olyan hangulatot teremtettek a stadionban, hogy hazai környezetben érezhették magukat.

Amikor a felkészülés elején találkoztam a játékosaimmal, mutattam nekik egy képet a Wembley Stadionról, amikor tavaly ősszel ott játszottunk. Azt mondtam nekik, hogy vissza fogunk térni oda

– utalt a szakember a Nemzetek Ligája októberi összecsapására, amelyen Christian Eriksen büntetőjével 1-0-ra győztek Anglia vendégeként. A társrendező dánok – akik első két találkozójukat elveszítették az Eb-n – csoportmeccseiket Koppenhágában játszották, majd a nyolcaddöntőben Amszterdamban léptek pályára, és győzték le 4-0-ra Walest.

A dánok középpályása, Thomas Delaney azt mondta: a negyeddöntőben nem teljesen úgy alakult a játék, ahogyan azt eltervezték, de a lényeg mégis az, hogy ők maradtak állva. Társa, a csapatkapitány Simon Kjaer hozzátette: az Eb előtt az volt a céljuk, hogy visszatérjenek a Wembleybe, de hazudna, ha most kijelentené, az elődöntős részvétellel minden rendben is lenne.

A búcsúzó csehek részéről Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány kiemelte: a szünetben kétgólos hátrányban taktikát és hadrendet váltottak, de nem volt bennük kellő erő, így csak szépítésig jutottak.

– Csalódottak vagyunk, még könnyeket is láttam játékosaim szemében, de így is óriási siker közelében jártunk, és negyeddöntőbe jutottunk, ami nagyszerű eredmény a cseh futballnak. Büszke vagyok a játékosaimra, akik az Eb-n csapatként vették fel a harcot erős riválisokkal szemben, akik közül sokan nem is jutottak olyan messzire, mint mi – nyilatkozta. Hozzátette: szurkolóik minden bizonnyal értékelik, ahogy az utolsó pillanatig küzdöttek.

A cseh együttesben ezúttal csereként pályára lépő Vladimir Darida kiemelte: nincs okuk a szégyenkezésre, a negyeddöntőben is jó teljesítményt nyújtottak, és a lefújásig úgy küzdöttek, mint a címerükön lévő oroszlán. Hozzátette: azért sajnálja, hogy nem tudtak egyenlíteni, mert érzése szerint utána fordítottak is volna.

A csehek gólját szerző Patrik Schick – aki öt találattal zárta az Eb-t, amelynek góllövőlistáját így holtversenyben vezeti a portugál Cristiano Ronaldóval – szerint “nagyon csalódottak”, hogy számukra itt ért véget az Eb.
– Mindent elkövettük a siker érdekében, de nem volt kellő erőnk, hogy fordítsunk – mondta.

Kapusuk, Tomas Vaclik kiemelte: az erős csapatszellemben van az erejük, és idővel csak a szép dolgokra emlékszik majd vissza az Eb kapcsán.

A másik, keddi elődöntőben Olaszország-Spanyolország mérkőzést rendeznek, ugyancsak a Wembley Stadionban. (MTI)