Foci Eb: „Ez egy rövidzárlat volt” – defibrillátort építenek Christian Eriksen testébe

Morten Boesen, a dánok csapatorvosa csütörtökön elmondta: Christian Eriksen azóta különböző vizsgálatokon esett át, és ezek után született az a döntés, hogy olyan speciális eszközt (ICD) ültetnek be a mellkasába, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást.

Jens Kleinefeld sürgősségi orvos részleteket is közölt a drámai történésekről. A 29 éves Eriksen szívét defibrillátorral indították újra a pályán, és az orvos hangsúlyozta, jó jel volt, hogy csupán egyszer kellett használni az eszközt.

A játékos körülbelül 30 másodperccel később kinyitotta a szemét és tudtam hozzá beszélni. Nagyon megható pillanat volt, mert a mindennapi esetekben az ilyen sikeres élesztés aránya sokkal alacsonyabb.

Hozzátette: – Ez egy rövidzárlat volt. Az áramütés pedig megadja a döntő impulzust ahhoz, hogy a szív újra doboghasson. Annak a valószínűsége, hogy a szív újból leáll, minimális egy ilyen sportolónál, ellentétben az átlagos betegekkel vagy más betegségben szenvedőkkel.

Eriksen a 43. percben esett össze, az életmentő beavatkozás után kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. A félbeszakadt koppenhágai mérkőzés közel két óra múlva folytatódott, és végül a finnek 1-0-ra győztek. Kleinefeld hozzátette, hogy a stadionban 99 százalékban biztos volt abban, hogy a futballista biztonságosan megérkezik a kórházba, és állapota stabil marad.

A dánok ma 18 órakor szintén Koppenhágában lépnek pályára, a világranglista-vezető Belgium lesz az ellenfelük (Jól fizető tippek a meccs kapcsán itt!). Romelu Lukaku, a vendégek csatára – aki Eriksen klubtársa az olasz Internazionaléban – azt tervezi, hogy a 10. percben kirúgják a labdát a pályáról, és a nézőkkel együtt egyperces tapssal bátorítják majd Eriksent. (MTI)

Eb 2020: Már Budapesten a franciák, az olaszok legjobbja is ronaldózott egyet a kólával – az összes hír az Európa-bajnokságról itt!