Forma-1: jövőre jobb lehet a Williams

Jánvári Zsolt még péntek este az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta: a tulajdonosváltást követően – augusztusban az egyesült államokbeli Dorilton Capital vásárolta meg az istállót – az alkalmazottak kimondottan érezték annak jótékony hatását, hogy a csapatnál stabil a pénzügyi háttér.

Sir Frank Williams után más idők jöhetnek

„Részleteket ugyan nem mondhatok, de nagyon remélem, hogy a következő szezonban annak már a versenyeken is lesz látszata” – nyilatkozta a szakember, aki közel öt éve dolgozik már a Forma-1-ben, a Haasnál tett rövid kitérőtől eltekintve a Williamsnél.

Jánvári a pandémia miatt rendhagyó szezonról azt mondta, rendkívül embert próbáló volt számukra, hogy hat hónap alatt 17 versenyt kellett megcsinálniuk, benne nagyon sok dupla-tripla hétvégével, illetve a szezon zárása különösen fárasztó lett, amikor a legutolsó részben négy hét alatt három versenyt és egy tesztet tudtak le egyhuzamban.

A járványhelyzet miatt meghozott szigorú szabályokkal kapcsolatban kifejtette: minden másnap tesztelték őket, és az első mintaadás ugyanolyan kellemetlen volt, mint a pár napja adott 65. teszt. Jánvári Zsolt, a Forma-1-es Williams Racing istálló rendszertechnikusa szerint jövőre már a versenyeken is lesz látszata annak, hogy a csapatnál tulajdonosváltás történt, írta az MTI.

A rendezők az izolációra is kiemelten figyeltek az egész szezon során, hogy a legnagyobb biztonságot nyújtsák a résztvevőknek.

A vb-szezon nagyobb részében a versenyeket üres lelátók előtt rendezték, és ahol mégis lehettek szurkolók, ott is csupán korlátozott számban. Jánvári elmondta, szürreális dolog volt üres lelátók előtt versenyezni.

– Nézők nélkül ez a sport sem ugyanaz, mint nézőkkel. Nagyon megéreztük a hiányukat. Rossz érzés úgy kimenni és versenyezni a pályán, hogy az embereket nem tudjuk közel engedni, de az egészségügyi biztonság miatt ez idén szükségessé vált. Reménykedünk benne, hogy jövőre lazább lesz.

Röviden kitért George Russellre, a Williams pilótájára, aki egy verseny erejéig – december elején a Szahíri Nagydíjon – a koronavírusos hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont helyettesítette, és biztató edzések, valamint időmérőt követően úgy lett kilencedik a Mercedesszel, hogy a futamon defekt hátráltatta a jobb eredmény elérésében.

„Persze, sokat mesélt, miután visszatért közénk, de nem szakmai dolgokról, hanem inkább a másik csapat felépítésével kapcsolatban árult el részleteket. Érthetően a Mercedesből nehezen ült vissza a Williamsbe, de azokból az információkból és adatokból, amiket megosztott a csapat tagjaival, szerintem a jövőt illetően tudnak építkezni” – mondta.

(mno.hu)