Fucsovics szenzációs győzelemmel kezdett!

Melbourne-ben megkezdődött az idei Ausztrál Open, amelyen a Margaret Court Aréna első mérkőzését a világranglistán 67. helyen álló Fucsovics Márton vívta, s rögtön ki is ejtette a 13. helyen kiemelt kanadai Denis Shapovalovot.

Fucsovics Márton óvatosságból, Achilles-ín panaszai miatt feladta az Australian Open előtti utolsó mérkőzését a bendigói challenger-tornán, pontosan azért, hogy az év első Grand Slam tornáján száz százalékos állapotban legyen, s ne legyen semmi gátja a minél jobb szereplésnek.

Erre fel aztán sorsoláskor összekerült a mindössze 20 éves orosz származású izraeli születésű magát kanadainak valló, de a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban élő Denis Shapovalovot, aki a viadal 13. kiemeltje.

A világranglistán 67. helyet elfoglaló Fucsovics számára azonban még lehet, hogy némi megnyugvást is jelentett, hogy a 13. kiemeltet kapta: két éve, amikor legyőzte Sam Querryt az Australian Open második fordulójában, akkor az amerikai szintén a 13. helyen emelték ki a szervezők.

Nos, Fucsovicsot láthatóan feldobta, hogy a Margaret Court Arénában ő kapta a nyitómeccset, ahogy az is remek hatással volt rá, hogy rengeteg magyar szurkoló foglalt helyet a kezdéskor jó „félházas” lelátókon, s egyébként is a bírta a közönség támogatását.

S játékával rá is szolgált erre: kezdve azzal, hogy az első igen hosszú, majd 10 perces első játékban elvette ellenfele adogatását, s a folytatásban nagyon koncentráltan figyelmesen teniszezett, amit jelez, hogy mindössze 5 ki nem kényszerített hibát vétett, miközben Shapovalov 17-ig jutott az első szettben, amelyben Fucsovics korán begyűjtött brékje kitartott, s 39 perc alatt 6:3-ra nyert, merthogy előnye nemcsak kitartott, de a játszma utolsó adogatójátékát is elvette ellenfelétől.

Az ifjú kanadai már első szettben „idegi alapra” került, az elvesztett labdamenetek után eleinte fejét csóválta, majd hangosan kiabált magával, a második játszmában az ütője is sorra került. Azt a játszmát egyébként rövidítésben elvitte Shapovalov, miután egyik játékos sem jutott bréklabdáig a 12 játék során.

A harmadik játszmára aztán teljesen szétzuhant a fejben addig sem túl összeszedett Shapovalov, akit egy alkalommal a székbírónak kellett figyelmeztetni, amikor magáról teljesen megfeledkezve az ütőjét ismét a földhöz vágta dühében, miután Fucsovics brékelte 1:1-nél. A kanadai a két játék közötti szünetet regenerálódás helyett inkább azzal töltötte, hogy a bíróval ordítozott, miközben Fucsovics oda sem figyelt. Aztán hozta saját adogatását, majd elvette ismét a kanadaiét, s ezzel lényegében ki is pipálta ezt a játszmát.

A negyedik szett Fucsovics szempontjából nem kezdődött jól, ezúttal ő vesztette el az első adogatójátékát, ám 4:2-es hátrányt követően rákapcsolt a magyar játékos, s zsinórban három játékot nyerve előnybe került, végül aztán Shapovalovnak sikerült rövidítésig elvinnie a küzdelmet,  ebben viszont már Fucsovics volt a jobb: s végül 3 óra 13 perc után megnyerte a mérkőzést, s bejutott a legjobb 64 közé, ahol a Jannik Sinner (olasz)–Max Purcell (amerikai) összecsapás győztes lesz az ellenfél – valószínűleg két nap múlva.

„Köszönöm a támogatást a szurkolóknak, nagyon sokat segített. Mondhatom lassan, hogy ez lesz a kedvenc Grand Slam-tornám, valahogy itt nagyon jól megy a játék. Azt hiszem ez a mai életem egyik legjobb meccse volt, jól ment a játék és akkor volt agresszív, amikor kellett, és éppen mindig annyira, amennyire kellett. Tudom, hogy a 13 nem szerencsés szám, de nekem ez lesz a jövőben a kedvenc számom” – mondta Fucsovics a pálya szélén a Margaret Court Aréna közönségének a mérkőzést követően.

Ausztrál Open

1. forduló (a legjobb 64 közé jutásért)

Denis Shapovalov (kanadai, 13.)–Fucsovics Márton 3:6, 7:6(7), 1:6, 6:7(3)

(nso.hu)