Füge Krisztián: Tapasztalataim óvatosabbá tesznek!

Füge Krisztián: Tapasztalataim óvatosabbá tesznek!

 

A jövő hét végén A Salzburgringen öltöd fel a verseny overált.

Még szinte ki sem hűlt a a Suzuki Swift 1.6 Sportod motorja, hisz a Slovakiaringen versenyeztél vele.

Milyen volt a Pole pozícióból indulni?
– A Pole pozícióból mindig izgalmas indulni. Nagy kihívást jelent ha gyorsabb pilóták vannak mögötted. Nagyon észnél kell lenni, mivel egyetlen hiba is végzetes lehet. Elég csak egyszer rosszul helyezkedni és máris 2-3 pozíciót hátra eshetsz. Az embernek tisztában kell lennie az erőviszonyokkal. Néha még az is benne van a pakliban hogy ha túl gyors az ellenfél hogy elengeded és megpróbálsz elszökni a többiek elől és később támadsz csak.
A támadást fontos jól átgondolni mert ha csata van belassulunk így még többen szállhatnak be a buliba ami nem egy előnyös dolog.

 

A Salzburgringen milyen bajnokság keretein belül indulsz most?
– A Swift Cup Europe bajnokságában. Két kategóriában vagyok pontozva az abszolútban és a Magyarban. A Swift Cup Europe mezőnye már nemzetközi ugyanis osztrákokkal is versenyzünk.

 

Ha jól emlékszem, itt már korábban versenyeztél. Milyen emlékeid vannak erről a pályáról?
– A Salzburgringet nevezhetném a kategória mumusának is. Itt elég komoly balesetek történtek pályafutásom alatt, pedig nem olyan rég óta versenyzek. Tavaly én is egy baleset részese voltam, ami miatt két kör után egyik versenyt se tudtam befejezni műszaki hiba miatt. Ugyanakkor ez egy veszélyes pálya mivel kevés a kanyar benne és nagy a tempó. Van egy hosszú nyújtott kanyar amit szinte fékezés nélkül veszünk be, csak hogy előtte egy a célegyenesnél hosszabb, „teligázos” szakasz van. Eddig minden alkalommal sikerült megforognom abban a kanyarban. Ez az egyik legveszélyesebb szakasz.

 

Ha már indultál itt korábban, ez jelent-e előnyt a mostani versenyeddel kapcsolatban?
– Tapasztalati előnyt biztosan jelent, illetve műszaki előnyt is annak aki járt már itt az 1.6-al. Nekem csak tapasztalati előnyöm van de csak az újoncokkal szemben. Illetve a tapasztalataim óvatosabbá tesznek mivel tisztában vagyok a pálya veszélyeivel.

 

A Salzburgring nem egy lassú pálya, miként tudod visszahűteni a gumit és a fékeket, ha tövig kell nyomnod a gázt?
– Versenyen nagyon fontos spórolni a gumikkal. Ezt úgy lehet megtenni hogy nem csatázunk, nem erőszakoljuk a gumikat. Csata közben jobban terheljük az autót hiszen nagy tempóval próbálunk nem az ideális íven menni mivel vagy kívülre vagy belülre szorulunk.
A kanyarsebesség csökkentése is segít a problémánkon azonban ezt csak edzésen illetve időmérőn érdemes alkalmazni. A fékhűtésre igazán alkalmas megoldás nincs versenyen. Maximum a végén a hűtő kör amikor abszolút nem fékezünk.

 

Végezetül, azon kívül, hogy sikeres versenyt kívánsz magadnak, mit is fűzöl még az eddigi mondandódhoz?
– Remélem idén megússzuk baleset nélkül, annak ellenére hogy a veszély elég erősen fenn áll hogy nem…

 

 

Köszönjük a támogatóink segítségét: CarColor Kft., AC 2000 Járműfényezés, AC 2000 TRUCK RENTAL, Tokyo Restaurant, Magyar Vöröskereszt Budairégió, IMPA Contemporary Ideas, SBMO.HU.

 

Fotó: Murányi Gábor. SpeedLight Photo Agency

 

– Hajósi Miklós –
www.hajoka.hu

Forrás: www.rallycafe.hu – RSS