A pizza nagy kedvenc. Ugyan keleszteni kell a tésztát, mégsem mondható nehezen elkészíthetőnek. Jó, ha van a tarsolyunkban egy pizza tészta recept, nem is gondolnánk mennyi mindenhez használható. Lássunk most egy hagyományos pizzát.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 meleg víz dl víz
- 2 evőkanál olaj
- vékonyra szeletelt füstölt sonka
- reszelt pizza mozzarella
- ruccola
- pizza szósz
Első lépésként a tésztát készítjük el, mert annak kelnie kell. A vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk kicsit megfutni. Ha ez megvan, hozzáöntjük a sóval elkevert liszthez, hozzáadjuk az olajat is, és kidagasztjuk. Géppel a legkönnyebb. Ezután a tetejét éles késsel kicsit bevágjuk, meghintjük liszttel és letakarva meleg helyen 45 percig kelesztjük.
Ha van pizza szószunk, akkor közben csinálhatunk bármi, de ha nincs elkészíthetjük azt is (olajon ½ fej apróra vágott hagymát megpirítunk, adunk hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, oregánót, 1 doboz hámozott, lepürésített paradicsomot, 2 evőkanál sűrített paradicsomot, 1 teáskanál cukrot, szósz állagúra főzzük). Amikor a pizza tészta megkelt, lisztes deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a szósszal, rászórjuk a sajtot (ízlés szerint), rárakosgatjuk a sonkaszeleteket. 240 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk rukkolával.
Tipp! Érdemes egyszerre nagyobb adag szószt elkészíteni. Én jobban szeretem, mint a boltit. Ezt azután adagokban le is lehet fagyasztani, majd amikor szükség van rá, elővenni.
Jó tudni! A pizzához használjunk kenyérlisztet. A víz adagolásával tudjuk a tészta megfelelő állagát elérni. A fent leírt mennyiség irányadó, tényleges mennyisége függ a liszttől is. El kell, hogy váljon az edény falától, sűrűbb a nokedlinél, de nem kemény.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Liszt |
Paradicsom |
Paraszt sonka |
Mozzarella |
Rukkola |
|
Energia |
370 kcal |
18 kcal |
178 kcal |
310 kcal |
25 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0,8 g |
23 g |
24,5 g |
2,6 g |
Zsír |
1,3 g |
0,2 g |
9 g |
21,9 g |
0,7 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
3,8 g |
0 g |
1 g |
3,7 g |