Kazanyban Rióért

Hét utánpótláskorú versenyzőnk is tatamira lép a kazanyi felnőtt Európa-bajnokságon. A magyar válogatott legfiatalabb tagja a 17 éves Szigetvári Mercédesz, aki élete első felnőtt-világversenyére készül.

Lakner Gábor Népes és fiatal magyar csapat utazott el Kazanyba, ahol csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a felnőtt Európa-bajnokságot. A kontinensviadal olimpiai kvalifikációs verseny is egyben, így a szokottnál is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen értékes pontok gyűjthetők a kvótáért folytatott harcban.

A magyar színeket tizennyolc cselgáncsozó képviseli, vagyis kihasználjuk a lehetőségek adta teljes létszámot. Az egyéni küzdelmek mellett mindkét csapatversenyben is elindul a válogatottunk. Nagy András szakágvezető elmondta, két érem és két pontszerző helyezés a minimális célkitűzés, és hogy minél több kvalifikációs pontot gyűjtsenek a versenyzők.

20150927_Belgrade_O78 Mercedesz Szigetvári

Szigetvári Mercédesz

Az elmúlt évek világversenyeihez hasonlóan az idei Európa-bajnokságon is indulhat két azonos országbeli versenyző súlycsoportonként, igaz, legfeljebb kilenc cselgáncsozót nevezhet egy-egy ország nemenként. A szakvezetés öt súlycsoportban (férfi 73, 81 és 90, illetve női 48 és 78 kg) is él a lehetőséggel, ugyanakkor egy kategóriában (férfi 60 kg) nem lesz magyar induló.

A csapatban hét olyan sportoló is helyet kapott, akik még korosztályos versenyeken is elindulhatnak. A Szabó ikrek – Katinka és Frigyes – 22 évesek, a világbajnoki ezüstérmes, és már rutinos versenyzőnek számító Tóth Krisztián még mindig csak a 21. évét tapossa, akárcsak a tavalyi U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet nyert Salánki Evelin.

Három juniorkorú magyar indul az Európa-bajnokságon, saját korosztályában Pupp Réka (19) és Gercsák Szabina (19) is letette a névjegyét, utóbbi pedig már a felnőttek között is ért el figyelemre méltó eredményeket. A fiatalok névsorát a mindössze 17 éves Szigetvári Mercédesz teszi teljessé, aki élete első felnőtt világversenyére készül.

„Megpróbálok bejutni a legjobb nyolcba, az a fő célom. De már annak is örülnék, ha jó meccset vívnék, mert olyanok indulnak, akiknek az olimpiára megvan a kvótájuk” – mondta a csapat legfiatalabb tagja, akivel szemben nincs kitűzött, nagy cél, az EYOF-bronzérmes bajai cselgáncsozó elsődleges feladata a rutinszerzés.

Az utánpótláskorú versenyzők szerepléséről mindennap beszámolunk honlapunkon.

MAGYAR VERSENYZŐK A KAZANYI EURÓPA-BAJNOKSÁGON
CSÜTÖRTÖK
Férfiak. 60 kg: nincs magyar induló. 66 kg: Zámbori Bence (Budaörsi SC)
Nők. 48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (Atomerőmű SE). 52 kg: Szabó Katinka (Százhalombattai JSE). 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
PÉNTEK 
Férfiak. 73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), Szabó Frigyes ( Leányvár SE). 81 kg: Csoknyai László (Atomerőmű SE), Krizsán Szabolcs (BHSE)
Nők. 63 kg: Szabó Franciska (Békés Megyei Kano JSE). 70 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC)
SZOMBAT 
Férfiak.  90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (BHSE). 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg : Bor Barna (Atomerőmű SE)
Nők. 78 kg: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya). +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)
VASÁRNAP 
Csapatverseny
Férfiak: Zámbori Bence, Szabó Frigyes, Krizsán Szabolcs, Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE), Vér Gábor, Demeter Bendegúz (Kaposvári Judo Klub)
Nők: Szabó Katinka, Karakas Hedvig, Szabó Franciska, Gercsák Szabina, Szigetvári Mercédesz

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS