Futsal: Jönnek a fiatalok!

Teljes magyar sikerrel ért véget vasárnap a visegrádi négyek futsaltornája a szlovákiai Homonnán.

A visegrádiak futsaltornáját 2003 óta rendezik meg a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák futsalválogatott részvételével, az idei volt a viadal tizennegyedik felvonása. Az eddigi tizenhárom tornán a magyar csapatoknak nem sok babér termett, sem a felnőtteknél, sem utánpótlásfronton nem tudtuk még elhódítani a végső győztesnek járó trófeát. Idén megtört a jég, ráadásul mindjárt duplán: az A-válogatott és az U21-es együttes is az első helyen végzett.

És akkor még nem is beszéltünk az egyéni elismerésekről: a torna legjobb játékosának két Dunaferr-futsalost, a felnőtteknél Klacsák Bencét, a fiataloknál Józsa Tamást választották meg. Érdekesség, hogy a 21 éves Klacsák Bence tavaly éppen a visegrádi négyek tornáján debütált a felnőtt válogatottban, mostani díja jelzi, hogy egy év alatt alapembere lett a nemzeti csapatnak.

– Természetesen tisztában voltunk vele, hogy korábban még sosem nyertük meg a tornát, és nagyon szerettük volna bizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk rá – mondta az mlsz.hu-nak Klacsák Bence. – Optimisták voltunk a viadal előtt, mert érezhetően kezd egyre jobban összeállni a csapat, elsősorban letámadásban és védekezésben fejlődtünk sokat, miközben a helyzetkihasználásunk is javult. A tornagyőzelmet annak köszönhetjük, hogy igazi csapatként szerepeltünk, mindenki küzdött a másikért, egy pillanatig sem adtuk fel a harcot, pedig két meccsen is játszottunk hátrányban. Egyre jobbak vagyunk, és bár tény, hogy Dróth Zoli játéka nagyban meghatározza a játékunkat, ezen a tornán megmutattuk, hogy nem kizárólag tőle függ a sikerességünk, ha csapatként dolgozunk, bármire képesek lehetünk.

(A lengyelek elleni mérkőzés góljai)

Egy másik 21 éves játékos számára is nagyszerűen sikerült a torna: a nyáron Veszprémből az ETO Futsalhoz szerződő Vas Ádám tíz korábbi A-válogatott mérkőzésén nem szerzett gólt, Szlovákiában viszont mindhárom meccsen betalált, a csehek elleni 4-3-as diadalból két góllal vette ki a részét.

– Dróth Zoltán nélkül, több újonccal a keretben mentünk ki Szlovákiába, ez nehezítette a dolgunkat, de jól sikerültek a meccseink, és megérdemelten nyertük meg a tornát – így Vas Ádám. – Nem egyéni képességekben voltunk jobbak a riválisoknál, sokkal inkább csapatként múltuk felül őket. Nagyon együtt volt a társaság, küzdöttünk egymásért, jól védekeztünk, és az öt a négy elleni játékot is kiválóan játszottuk, két alkalommal is azzal hoztuk vissza a meccset. Fontos megemlíteni a remek kapusteljesítményt, mindkét kapusunk nagyszerűen védett, és több bravúrt is bemutatott, többször is meccsben tartották a csapatot kritikus helyzetekben. Összetartásról összetartásra fejlődik a csapat, a javulásunkat mutatja, hogy már minden meccsünkön elő tudjuk venni azokat a taktikai elemeket, amiket Sito Rivera kér tőlünk, és a megvalósításukba is egyre kevesebb hiba csúszik. Egy kisebb generációváltás zajlik a válogatottnál, több fiatal is helyet szerzett magának a csapatban, akik a tapasztaltabb játékosokkal együtt kifejezetten ütőképes válogatottat alkothat a jövőben.

DSC_0700

Az U21-es válogatott lemásolta a felnőtteket, ugyancsak két győzelemmel és egy vereséggel végzett a torna első helyén, csak az elosztás volt más: az első napon kikapott a lengyelektől a csapat, de a szlovákok és a csehek legyőzésével végül elhódította a trófeát. A torna legjobbjának Józsa Tamást, a Dunaferr futsalosát választották meg.

– Örülök a tornagyőzelemnek, és az egyéni elismerésnek is. A diadalunk a csapat akaraterején múlt, szívvel-lélekkel, mindent beleadva küzdöttünk mindhárom meccsen, ez eredményezte a végső sikert. A keret tagjainak sokat ad, hogy a felnőtt válogatott kapitánya előtt játszhatunk, és felhívhatjuk magunkra a figyelmet, hiszen mindenkinek az a célja, hogy előbb-utóbb az A-válogatottnál vegyék számításba. Nagyon jól elkaptam a fonalat ezen a hétvégén, azon ritka alkalmak egyike volt a torna, amikor valóban végig jól ment a játék, jó lenne hosszú távon fenntartani ezt a teljesítményt – mondta az mlsz.hu-nak Józsa Tamás.

A Visegrádi Négyek összes magyar mérkőzésének felvétele megtekinthető ITT.

Forrás: www.mlsz.hu – RSS