Gellért Gábor július utánpótlás-edzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője júliusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Gellért Gábor úszóedzőé lett.

Gellért Gábor (fotó:Mura László)

Az idén alapított díj hetedik kiírásának három jelöltje Gellért Gábor úszó-, Juhász István atléta– és Penszki Gergely kézilabdaedző volt. A kuratórium döntése alapján a júliusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a Szegedi Úszó Egylet trénere, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya érdemelte ki. 

A díj nyertesének tréneri pályafutása 1999-ben indult Szegeden, és azóta is a klubot szolgálja vezetőedzőként. Ráadásul 2014 óta a nyílt vízi válogatott szövetségi kapitányi posztját is betölti. Ami az ez idő alatt elért eredményeket illeti: a felnőttmezőnyben a nyílt vízen olimpiai negyedik, kétszeres vb- és háromszoros Eb-ezüstérmes Olasz Anna, az utánpótlásban pedig a közelmúltban berobbant, és a medencében immár hatszoros ifjúsági Európa-bajnok Pádár Nikolett sikereire a legbüszkébb. Ám szó sincs arról, hogy csak két kiemelkedő képességű versenyző került volna ki a kezei alól, az elmúlt bő két évtizedben tizenkét úszója összesen 43 dobogós helyezést ért el a medencés, illetve nyílt vízi ifjúsági Eb-ken.  

A júliusi, bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságon 2005 után először végzett az éremtáblázat élén a magyar úszócsapat, és a nagy sikerből oroszlánrészt vállalt Gellért versenyzője, Pádár Nikolett, aki 100 és 200 m gyorson, valamint a 4×200-as gyors és a 4×100-as vegyesváltó tagjaként is aranyérmet ünnepelhetett, miközben 400 m gyorson bronzérmet szerzett. A még mindig csak 16 éves versenyző így már hatszoros korosztályos Európa-bajnoknak mondhatja magát, miközben augusztusban a felnőttek római Eb-jén tagja volt a 4×200 m-es gyorsváltónak, 200 m gyorson pedig a nyolcadik helyen csapott célba. 

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, Csabai Edvin sportigazgató és Köpf Károly titkár képviselte. Utóbbi mellett Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, valamint Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya méltatta a szakember munkáját.  

„Régebben Budapest központú volt az úszósport, újabban viszont a sikeresebbnél sikeresebb vidéki műhelyek is ontják magukból az ígéreteket. Az, hogy az egyik ilyen, fővároson kívüli bázis Szeged, nagymértékben Gellért Gábornak köszönhető” – összegzett Köpf Károly.

Bujáki Zsolt ugyancsak a szakosztályok fontosságát emelte ki:

„Hálával tartozunk az utánpótlás-nevelő kluboknak és legfőképpen az azokban dolgozó szakembereknek azért, hogy a nemzetközi színtéren is folyamatosan kimagaslóan teljesít az úszósport. A jelenlegi élet a gyerekek számára is ingoványos talaj, ezért az utánpótlásedző egyik fontos feladata, hogy megpróbálja a sportolói pályán tartani a fiatalokat. Ha emellé még siker is társul, mint a díjazott esetében hosszú évek óta, az a legnagyobb öröm.” 

Sós Csaba elmondta, hogy csak a rendszerben gondolkodó edzők képesek nagy eredményekre, azok, akik mernek és tudnak tanulni a tapasztaltabb kollégáiktól.  

„Emlékszem, Gábornak fiatal trénerként nem derogált Szegedről rendszeresen Budapestre utazni, hogy megnézze, miként dolgoznak a legsikeresebb szakosztályokban, aztán a tapasztalatait odahaza hasznosította. Hogy milyen hatékonysággal, azt jól mutatja az a rengeteg érem, amit az ő irányításával nyertek a szegedi fiatalok és persze mutatja ez a mostani díj is.” 

A kitüntetett úgy fogalmazott: megtisztelőnek tartja az elismerést, ugyanakkor az nemcsak neki jár, hanem azoknak az edzőknek is akik a pályája elején segítették, támogatták, továbbá része van a díjban a szegedi műhely teljes stábjának, sőt valamennyi szülőnek is. 

„Az apukák, anyukák nélkül ez az egész nem működne. Ők azok, akik naponta hajnali fél ötkor felkelnek, reggelit készítenek a gyerekeknek, szabadságot vesznek ki, hogy elkísérhessék őket a versenyekre.” Hozzátette: a sikernek sok összetevője van, és az edző részéről az egyik biztosan a motiváció.

„Furcsa mód engem az tud a leginkább ösztökélni, ha egy versenyzőm valamiért elhagy, odébbáll. Mert akkor azonnal új célt tűzök ki magam elé, méghozzá azt, hogy a következő, aki a helyébe lép, még jobb, még eredményesebb legyen.” 

(Utanpotlassport.hu)

 

Post Views: 33